Μόρια: Τι κρύβεται πίσω από τις φωτιές που κατέστρεψαν το ΚΥΤ

Ποια στοιχεία εξετάζουν οι διωκτικές Αρχές

Τεράστια ερωτήματα προκαλούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παραδόθηκε στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας. Η αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων διερευνούν προσεκτικά τη σοβαρή πιθανότητα να πρόκειται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Λέσβου από ακραία ισλαμικά στοιχεία και ύποπτες ΜΚΟ.

Νέα φωτιά στη Μόρια: Καίγονται σκηνές - Tρέχουν να σωθούν οικογένειες

Σαν άλλοι σύγχρονοι Νέρωνες, οι νεαροί μετανάστες από το Αφγανιστάν πανηγύριζαν βλέποντας τον καταυλισμό της Μόριας να χάνεται στις φλόγες. «Μόρια τέλος. Μόρια πρόβλημα, Μόρια τέλος» φώναζαν. 

Αυτοί οι πανηγυρισμοί για την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ αλλά κυρίως οι συνθήκες που την προκάλεσαν, γεννούν σοβαρά ερώτημα και υπόνοιες στις διωκτικές Αρχές, για πιθανή ενεργοποίηση εξτρεμιστικών στοιχείων που έψαχναν απλώς μια αφορμή. 

Είναι πολλές οι συμπτώσεις όπως λένε στελέχη της ΕΥΠ για να είναι όλα τυχαία. Αρχικά εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα δύο πυρκαγιές, στη Βατούσσα, στην άλλη άκρη του νησιού, στη Δυτική Λέσβο.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη δυτική Λέσβο

Ήταν περασμένες εννέα το βράδυ. Προς τα εκεί άρχισαν να κατευθύνονται σχεδόν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όταν ξαφνικά μικρές οργανωμένες ομάδες μεταναστών, άρχισαν να πυρπολούν τον καταυλισμό της Μόριας, με 7 μποφόρ αέρα. Στην αρχή άναψαν φωτιές περιμετρικά του καταυλισμούς και στη συνέχεια μέσα στις σκηνές και τα κοντέινερ.

Εντύπωση προκαλεί και βίντεο από τις καταστροφές στη Μόρια, το οποίο βρέθηκε στα χέρια μετανάστη όχι στη Λέσβο αλλά στο κέντρο της Αθήνας, νωρίς τα ξημερώματα.

Ιδιαίτερα ύποπτος θεωρείται και ο ρόλος μιας περίεργης ΜΚΟ της «Stand by Lesvos», η οποία δεν έχει ενταχθεί στα επίσημα μητρώα. Είχε ανεβάσει μια ανάρτηση ότι η Λέσβος θα ισοπεδωθεί και η Μόρια θα τελειώσει, θα καταστραφεί. Η απειλή δεν είναι καινούργια. 

Κάτι ανάλογο είχαν αποτυπώσει σε ένα χαρτόνι που χρησιμοποιούσαν ως πανό ακραία στοιχεία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το 2015.

Φωτιά Μόρια: «Υγειονομική βόμβα μία ανάσα έξω από την πόλη»

Προβληματίζει επίσης η πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική βουλή, όπου μέλη αριστερών οργανώσεων και ΜΚΟ, έστησαν 13 χιλιάδες καρέκλες, όσοι δηλαδή και οι μετανάστες στη Μόρια, ζητώντας ουσιαστικά να κλείσει ο καταυλισμός. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top