Γιατί η Τουρκία έβαλε «στο μάτι» το Καστελόριζο

Το ελληνικό νησί που έγινε πόθος κατακτητών

Πόθος κατακτητών, τόπος έριδας συμμάχων και εχθρών, αγκάθι στο υπογάστριο των Τούρκων. Το Καστελόριζο υπήρξε πάντα το πιο ποθητό κομμάτι γης.

«Θερμή συνάντηση» πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού - τουρκικής ακταιωρού

Λόγω των βιαιοτήτων, το νησί έχασε τους κατοίκους του. Από τους 15.000 στις αρχές του 20ου αιώνα, μόλις μερικές εκατοντάδες έμειναν. 

Το ελληνικό νησί που έγινε πόθος κατακτητών

Άραβες, Τούρκοι, Καταλανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Βρετανοί θέλησαν, διεκδίκησαν, κατέλαβαν το  βότσαλο των εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η στρατηγική του θέση το μετέτρεψε σε πόθο κατακτητών.

Τα πρώτα σύγχρονα προβλήματα ξεκίνησαν το 1973, με ενδείξεις για την παρουσία υδρογονανθράκων στη θάλασσα βάζοντας το Καστελόριζο στον άτλαντα με ανεξερελυνητα κοιτάσματα.

Έβρος: Με τη βοήθεια Τούρκων στρατιωτών περνούν από τα σύνορα οι μετανάστες

Η Γαλλία δηλώνει παρούσα με όλους τους τρόπους στις εξελίξεις στην περιοχή. Ενδεικτικό των καλών σχέσεων με τη χώρα μας, είναι το γεγονός οτι το γαλλικό δίκτυο ΤV5 έστειλε την ανταποκρίτριά του στο Καστελόριζο.  

Η Τουρκία συνεχίζει την προπαγάνδα και ορέγεται «Γαλάζια Πατρίδα»

Η θέση του Καστελόριζου επεκτείνει την ελληνική ΑΟΖ  και δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσής της με την κυπριακή.

Την ίδια στιγμή, η προπαγάνδα της Τουρκίας συνεχίζεται. Όπως ακούγεται να λέει ο καπετάνιος του Oruc Reis με τον διοικητή της τουρκικής πολεμικής φρεγάτας: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Ερντογάν στέλνει το Oruc Reis στα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου.

Με τις αξιώσεις του Ερντογάν να μην έχουν «ταβάνι», η Τουρκία απειλεί να εκδώσει νέα navtex με ισχύ έως τις 25 Σεπτεμβρίου και το Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.   

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top