Κορωνοϊός–Γώγος: Τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα

Τι περιμένουμε τους επόμενους μήνες

Τρία σενάρια για την εξέλιξη του κορωνοϊού τον χειμώνα ανέλυσε ο, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη.

Κορωνοϊός: Μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα

Τα τρία σενάρια που είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με τον κύριο Γώγο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, το πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό και ίσως υπάρξουν και περισσότεροι θάνατοι. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού, έχουμε καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Χ. Γώγος: «Δε θα χρειαστεί lockdown - Μόνο κλιμάκωση μέτρων»

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο σενάριο είναι να έχουμε συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021. 

Άνοιγμα σχολείων: Οι αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ ανά βαθμίδα εκπαίδευσης

Κορωνοϊός: Κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες γονέων, ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά. «Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».

Κορωνοϊός: 144 κρούσματα την Κυριακή 6/09/2020

Να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 144 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τις 10 Αυγούστου, όταν και είχαν ανακοινωθεί 126 κρούσματα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.524, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες. Τα 2.245 (19,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.017 (43,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 41 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Δέκα (24,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 161 ασθενείς. Τέλος, έχουμε ακόμα 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 284 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 106 (37,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 144 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν τα 119 είναι εγχώρια και τα 20 συνδέονται με συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

* 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

* 51 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 9 κρούσματα στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 1 κρούσμα από Π.Ε. Ζακύνθου

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με συρροή

* 9 κρούσματα στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top