Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τα σχολεία–Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία

Μαγιορκίνης: Προτείνει μάσκες σε παιδιά 10-19 ετών

Όσο ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του, τόσο αυξάνεται η αγωνία για το τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων. Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας προκειμένου να λάβουν αποφάσεις έχοντας στα χέρια τους συγκεκριμένα δεδομένα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων.

«Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Κορωνοϊός: Αύριο η εφαρμογή των νέων μέτρων – 950 κρούσματα σε 4 μέρες

Κορωνοϊός: Το τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή χεριών

«Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», τόνισε ο κος Γώγος.

Όσο για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους; Εξήγησε ότι δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού. 

Κορωνοϊός - Ελλάδα: Ανήλικη διασωληνώθηκε σε ΜΕΘ!

Πού βρίσκεται ο δείκτης R

«O ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα» πρόσθεσε  ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία; Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Προτείνει μάσκες σε παιδιά 10-19 ετών

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος.

Ο κος Μαγιορκίινης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. 

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top