Κορωνοϊός: Πιθανά νέα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο

Εισηγήσεις επιστημόνων, την ώρα που τα κρούσματα εμφανίζουν έξαρση

Σε κλοιό κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα, με τα κρούσματα χθες να κάνουν άλμα για μια ακόμα φορά και τις 196 νέες μολύνσεις να ενισχύουν την ανησυχία των επιστημόνων. 

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι που επαναλαμβάνουν συνεχώς την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, της διατήρησης των αποστάσεων και της σωστής υγιεινής, πλέον δεν αποκλείουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ακόμα και πριν τον Δεκαπενταύγουστο. 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την Αττική με το νέο άλμα κρουσμάτων

Εξαδάκτυλος: «Είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Α. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. 

«Πρέπει να ανησυχούμε. Έχουμε συμπληρώσει αρκετές ημέρες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων και πολλοί είναι οι διασωληνωμένοι. Είμαστε στην αρχή ενός κύματος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα πολλά. Χρειάζεται συνέπεια  για να αντιστραφούν οι αριθμοί και προσπάθεια. Αν εφαρμοστούν με συνέπεια τα μέτρα θα αποδώσουν», είπε. 

Κορωνοϊός: 196 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 82 στην Αττική

Εξήγησε μάλιστα πως τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί θα χρειαστούν εβδομάδες για να φανούν, καθώς οι αριθμοί κρουσμάτων που ανιχνεύονται είναι μεγάλοι. 

Αναφερόμενος στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, όπου οι πιστοί θα επισκεφθούν και πάλι τις εκκλησίες, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε:

«Πρέπει να είμαστε με μάσκα τόσο στην εκκλησία όσο και στο προαύλιο. Να είμαστε σε απόσταση ενάμισι μέτρου για να μείνουμε ασφαλής και έτσι να αποφύγουμε την μετάδοση του ιού».

Κορωνοϊός-μέτρα: Οργή για το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα

Κάλεσε για μια ακόμα φορά τέλος τους νέους να πειθαρχήσουν στα μέτρα και να βοηθήσουν στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς, προειδοποιώντας πως είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την οικονομία. 

Δημόπουλος: «Θέλει χρόνο για να αντιστραφεί η κατάσταση

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλου στον ΣΚΑΪ, ο οποίος σημείωσε πως ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση και πως θέλει χρόνο για να αντιστραφεί η κατάσταση. 

«Χρειάζονται 7 με 14 ημέρες για την επίδραση των μέτρων. Από την άλλη είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση με συνεχή τριψήφια νούμερα, ανοίγουν μονάδες, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη στην αναπνοή», είπε και πρόσθεσε:

Κορωνοϊός:Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε καταστήματα που δεν κλείνουν τα μεσάνυχτα

«Είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news. Είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πώς μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη».

Ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως τα μέτρα θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και εξήγησε πως χρειάζεται συνειδητοποίηση και ευλαβική εφαρμογή του από όλους. 

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του.

Ρωσία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

«Ανασκοπούμε την βιβλιογραφία σε διεθνή βάση και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ και ΗΠΑ είναι καθόλα αξιόπιστες δεδομένου ότι έχουν πάρει εγκρίσεις από ειδικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Δεν έχω σαφή άποψη για όσα ανακοίνωσαν Ρωσία και Κίνα. Έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ και ΕΕ».

Σύψας: «Δεν είναι ηλικιωμένοι όλοι οι διασωληνωμένοι»

Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίστηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας. 

«Είναι ανησυχητικά τα σημάδια. Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Αττική σε μια μέρα και είναι μεγάλος ο αριθμός των διασωληνωμένων. Πολλοί δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όλα αυτά είναι σημάδια ανησυχητικά. Ελπίζω τα μέτρα να αποδώσουν και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Λόγω της εποχής υπάρχει τεράστια κινητικότητα του ελληνικού πληθυσμού και υπάρχει διασπορά. Φαίνεται ότι υπάρχει έξαρση της επιδημίας», είπε στον ΑΝΤ1.

Κορωνοϊός: Πάνω από 20 εκατ. τα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα πιο αυστηρά μέτρα αν από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών φανεί ότι δεν ελέγχεται ο ιός. 

«Τα μέτρα είναι αρκετά και ενδεχομένως να αυστηροποιηθούν λίγο περισσότερο. Το σημαντικό είναι να μην λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα, αλλά να τηρούνται αυτά που έχουμε, αλλά αυτό δεν γίνεται. Υπάρχει μια χαλαρότητα, παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχουν αποστάσεις. Όλα αυτά κάνουν διασπορά του ιού. Ίσως να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα στο τέλος της εβδομάδας αν τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Αν πρέπει να λάβουμε μέτρα θα το κάνουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», τόνισε σε αυστηρό τόνο.

Κορωνοϊός: Στις 7,7 μέρες η επώαση του ιού στον άνθρωπο

Τέλος επιφυλακτικός ήταν και ο ίδιος όσον αφορά στις ανακοινώσεις της Ρωσίας για το εμβόλιο. 

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για το εμβόλιο που ανακοίνωσε η Ρωσία, γιατί δεν έχουν δημοσιευτεί όλα αυτά που ανακοίνωσε. Ελπίζουμε να είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και να μην υπάρχουν παρενέργειες. Υπάρχει μια αβεβαιότητα στην διεθνή κοινότητα. Μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν κάνει κλινικές μελέτες φάσεως τρία, καθώς έτσι εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και στην ασφάλειά του», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top