Χαρδαλιάς - Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενικό lockdown»

53 ενεργά κρούσματα - Τι θα γίνει με τα πανηγύρια

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέστρεψε και από σήμερα και κάθε Τρίτη στις 13:00 θα μας ενημερώνει για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας αναφορικά με τους ελέγχους για κορωνοϊό.

Μάσκα: Κάποιοι δε φορούν και περισσότεροι αυτοί που τη φορούν λάθος

Όπως είπε από 1 – 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497.

Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. 

Κορωνοϊός: Μειώθηκαν τα κρούσματα - Ανακοινώθηκαν 11 νέα

Οι πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία. Από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις από Αγγλία είπε ότι «το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων μας έφτασε το 28%. Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί».

Κορωνοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης!

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης λέγοντας πως «στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων».

Σε ερώτηση, της ρεπόρτερ του Star, Κατερίνας Παπακωστοπούλου σχετικά με τα ορφανά κρούσματα είπε πως «κάθε κρούσμα που πιστοποιείται, ιχνηλατείται και η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση». Διευκρίνισε δε, ότι «υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό».

Κορωνοϊός: Αρνητικά πάνω από 2.500 τεστ σε τουρίστες από τη Βρετανία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν απέκλεισε τα τοπικά lockdown ως εργαλείο λέγοντας όμως ότι πολύ δύσκολα θα φτάσουμε εκεί αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο που εργαζόμαστε έως τώρα.

Αναφερόμενος στα πανηγύρια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ειδικά για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα.

Μόσιαλος: Φοράμε τη μάσκα για τον κορωνοϊό όπως τα εσώρουχα

Τέλος όσον αφορά στους ελέγχους τόνισε πως από 1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. «Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», σημείωσε ο υφυπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top