Σοκαριστικές αποκαλύψεις για Μάτι από την Καθημερινή

Τι είπε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής σχετικά με την απόπειρα συγκάλυψης της έρευνας για τυχόν λάθη και παραλείψεις από τις αρμόδιες αρχές το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, όταν και σημειώθηκε η τραγωδία στο Μάτι.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσιος, στον οποίο ανατέθηκε από τη δικαιοσύνη να  διαλευκάνει τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων στη μεγάλη πυρκαγιά φαίνεται να δέχτηκε πιέσεις από τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος στην ηγεσία της Πυροσβεστικής κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να πίεσε και να απείλησε τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ο οποίος και ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

Μάτι: «'Οχι» από τον εισαγγελέα για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα

Όταν ο κ. Λιότσιος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει να τα κρύψει και να ρίξει όλο το φταίξιμο στη φωτιά και στα αυθαίρετα.

«Φτιαχ’ τα  απλά και ας σε περάσουν για κουτό. Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλειπή τα στοιχεία, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (πραγματογνώμονες)», του αναφέρει.

Τροπολογία Καραμανλή για κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων στο Μάτι    

Ο κ. Ματθαιόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας φέρεται να επαναλαμβάνει πως μεταφέρει στον κ. Λιότσιο εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Ανατριχιαστικοί διάλογοι για φωτιές που αφήνονταν να καίνε

Απίστευτοι είναι και οι διάλογοι, που αποκαλύπτει το δημοσίευμα, για κόντρες αξιωματικών και φωτιές που αφήνονταν επίτηδες να καίνε.

«Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά “μην του σηκώνεις τίποτα”(σ.σ.: εννοεί εναέριο μέσο)», αναφέρει ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος δίνει και παραδείγματα από παλαιότερες πρακτικές.

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι», φέρεται να έχει πει.

Διαψεύδει ο Ματθαιόπουλος: Καμία συνάντηση δεν υπήρξε 

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top