Βατόπουλος στο Star: «Πιθανό δεύτερο κύμα σε 15 μέρες αν δεν προσέξουμε»

Τι λένε κορυφαίοι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας

Ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας φοβούνται κορυφαίοι επιστήμονες, μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας.

Κορωνοϊός: «Χρειάζεται σχέδιο - Δεν αντέχουμε νέο lockdown»

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας,  διευθυντής παθολογικής πανεπιστημίου Πατρών και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, μίλησαν στο Star και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.

Στα επίπεδα του Απριλίου ο κορωνοϊός στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης

«Αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω σε ένα κύμα»

Ο Χαράλαμπος Γώγος υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και της μη τήρησης των μέτρων, «Αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω σε ένα κύμα, το οποίο όμως δεν είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να διορθωθεί.

Κορωνοϊός Γώγος: «Πλέουμε πάνω στο δεύτερο κύμα της πανδημίας»

Η έξαρση αυτή σχετίζεται με είσοδο κρουσμάτων από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις βαλκανικές χώρες που είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. 

Κρούσματα τα οποία είναι της κοινότητας, αυτά που λέμε ορφανά κρούσματα απροσδιόριστα, τα οποία μπορεί να είναι και εισαγόμενα και φυσικά υπάρχει και το θέμα της μικρής διασποράς σε κοινότητες που σιγοκαίει μια μικρή φωτιά».

«Πιθανό δεύτερο κύμα σε 15 μέρες αν δεν προσέξουμε»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος  προειδοποιεί για δεύτερο κύμα της πανδημίας ακόμα και μέσα στις επόμενες 15 μέρες, αν συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης.

Καβάλα: Θετικός στον κορωνοϊό 85χρονος που φιλοξενούταν σε γηροκομείο

«Αν αυτή τη στιγμή αρχίσουμε τα πανηγύρια δεύτερο κύμα μπορεί να έχουμε σε ένα μήνα, σε 15 μέρες. Αν συμπεριφερθούμε σωστά το δεύτερο κύμα θα πάει πολύ αργότερα.

Η βασική παράμετρος που θα καθορίσει την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων, δηλαδή ενός δεύτερου κύματος είναι ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε εμείς στην Ελλάδα, αλλά και ο τρόπος που και οι τουρίστες θα τους υποδεχτούμε και θα συμπεριφερθούν και αυτή στον ελληνικό χώρο».

Συναγερμός στη Λευκάδα - Ζευγάρι Σέρβων θετικοί στον κορωνοϊό

«Τέλος Νοέμβρη το δεύτερο κύμα αν τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης»

Από την άλλη, ο κ. Βασιλακόπουλος εκτιμά ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα προφύλαξης, το δεύτερο κύμα θα έρθει στη χώρα μας στα τέλη του φθινοπώρου.

«Αν τώρα ελέγξουμε  τις μικροεστίες και δεν επιτρέψουμε  σταδιακή αύξηση κρουσμάτων το δεύτερο κύμα θα έρθει, αν είναι να έρθει, θα έρθει προς τέλος του Νοέμβρη. Άρα, λοιπόν, αποστάσεις και μάσκα», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top