Υπουργείο Υγείας: Μόνο με ιατρική συνταγή τα αντιβιοτικά

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα σε κατανάλωση αντιβιοτικών

φάρμακα

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται από σήμερα, Πέμπτη, τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο.

Η συνταγή θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τόσο τη νόσο, για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου, όσο και τη δοσολογία.

Υπουργείο Υγείας: 195 φάρμακα μπαίνουν σε διαδικασία αποζημίωσης

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή δε θα είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου.

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα σε κατανάλωση αντιβιοτικών

Στην πρώτη θέση της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών βρίσκεται η χώρα μας σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά τη χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή, κάτι που έπραξ με τον Νόμο 4675/2020, δίνοντας ένα περιθώριο τριών μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top