Εν αναμονή των πρωτοκόλλων για την επαναλειτουργία των βρεφικών σταθμών

Επιφυλάξεις από τους βρεφονηπιοκόμους- «Καλή σαν ιδέα, η διαδικασία μένει»

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του αντιπροέδρου του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλαδας Ζαχαρία Βαρούχα σχετικά με το άνοιγμα των βρεφικών σταθμών

Επιφυλακτικοί είναι οι βρεφονηπιοκόμοι σχετικά με τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί της χώρας που έκλεισαν τον περασμένο Μάρτιο λόγω κορωνοϊού. Αν και χθες εκδόθηκαν από τον ΕΟΔΥ γενικές οδηγίες, στον αέρα βρίσκονται μία σειρά από μέτρα που θα πρέπει να διευκρινιστούν και αφορούν σε διαδικαστικά θέματα όπως ο τρόπος που θα γίνεται η παραλαβή - παράδοση των παιδιών μεταξύ των ενηλίκων, η σίτιση και ο ύπνος. 

«Ακόμη περιμένουμε την εγκύκλιο από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δοθούν οδηγίες για το πώς θα ανοίξουν οι σταθμοί και τους τρόπους που θα ακολουθούμε», είπε στο star.gr ο Ζαχαρίας Βαρούχας αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων.
Όπως συμπλήρωσε, χθες ανακοινώθηκαν μόνο κάποιες γενικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η χρήση μάσκας είναι προαιρετική, όταν τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις 1,5 μέτρου.

Πώς θα ανοίξουν παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί - Τι θα γίνει με τα δίδακτρα

Αναφερόμενος στο μέτρο της χρήσης μάσκας ο κ. Βαρούχας ανέδειξε την αντιπαιδαγωγική διάσταση του θέματος. «Τα παιδιά τέτοιας ηλικίας δεν πρέπει να βλέπουν τους παιδαγωγούς τους με μάσκα. Έχουμε ήδη τρεις μήνες να δούμε τα παιδιά λόγω καραντίνας. Αυτό σημαίνει ότι μας έχουν ξεχάσει. Εμείς είμαστε πρόσωπα αναφοράς», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε η προσαρμογή στο χώρο του παιδικού σταθμού μετά την καραντίνα διαφέρει από παιδί σε παιδί και μπορεί να κυμαίνεται, όπως συμβαίνει και το Σεπτέμβριο όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά, από μηδενικό χρόνο σε έως και τρεις μήνες.

Ανοίγουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία: Τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση

Ερωτώμενος για το κλίμα που εισπράττει από τους γονείς εν όψει της επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, ο κ. Βαρούχας είπε ότι εμφανίζονται ικανοποιήμενοι.

«Από όσο γνωρίζω μιλώντας με συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, η πλειοψηφία των γονιών θα φέρουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα, ωστόσο και αυτοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη διαδικασία που θα λειτουργήσουμε», είπε.

Διαβατά: Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σε 3χρονο παιδί

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν με καθημερινά τμήματα αν είναι μέχρι 15 παιδάκια σε κάθε αίθουσα και εκ περιτροπής, αν είναι παραπάνω. Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Βαρούχας, στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με τμήματα νηπίων θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί ο αριθμός των διαγραφών από τους παιδικούς σταθμούς.

«Καθώς κάποιοι γονείς μπορεί να επιλέξουν να μη στείλουν το παιδί τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα πρέπει πρώτα να γίνει γνωστό πόσα παιδάκια θα έχει από τη Δευτέρα το κάθε τμήμα και κατόπιν να σχηματιστούν τα νέα εκ περιτροπής τμήματα. Ηδη κάποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει σε προφορικές ερωτήσεις γονέων σχετικά», ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top