Πυρετώδεις ετοιμασίες για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

Οι κανόνες του ΕΦΕΤ - Τι θα ισχύει για υπαλλήλους και πελάτες

Ετοιμάζεται ο κλάδος της εστίασης

Λίγες ημέρες μόνο απέμειναν για να πάρουν ξανά μπρος οι μηχανές του κλάδου της εστίασης, με τους καταστηματάρχες να προετοιμάζουν πυρετωδώς τις επιχειρήσεις τους.

Τίποτε, ωστόσο, δεν θα είναι το ίδιο τη Δευτέρα, όπως προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί για την εστίαση. Συγκεκριμένα, στα μπαρ, στα καφέ, στα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Επιπλέον, η χρήση της μάσκας από το προσωπικό καταστημάτων εστίασης είναι υποχρεωτική, ενώ για τους πελάτες υφίσταται απλή σύσταση (για τις μάσκες). 
Οι καταστηματάρχες τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να ρυθμίσουν τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων, που πλέον θα πρέπει να είναι τοποθετημένα με πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις.

Εστίαση: Τι να προσέχετε σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια- Τα 10 SOS

Πλήρως αλλαγμένα αναμένεται να είναι και τα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και οι τουαλέτες των καταστημάτων. 
Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.

Οι κανόνες του ΕΦΕΤ για την εστίαση

Με αφορμή την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δημοσιοποίησε έναν εκτενή οδηγό για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, για τα τρόφιμα και τους ενδεδειγμένους κανόνες λειτουργίας.

Από τον οδηγό του ΕΦΕΤ για την εστίαση προκύπτουν τα εξής 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες:

Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.


- Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.

- Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση.

- Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.

- Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη.

- Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.

Εστίαση: Πώς θα λειτουργήσουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια στις 25 Μαΐου

- Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ).

- Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά).

Όσον αφορά το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης, ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι πρέπει να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι, όπως και οι χώροι παραλαβής (take away), ενώ προσωπικό και οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top