Εστίαση: Τι να προσέχετε σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια- Τα 10 SOS

Οι κανονισμοί και οι συστάσεις για καταναλωτές από τον ΕΦΕΤ

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα»

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης: καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Τα καταστήματα ετοιμάζονται σιγά σιγά να υποδεχτούν τους πελάτες, με νέες συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι. Επιπλέον, με ρύθμιση που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων.

Οδηγός ΕΦΕΤ για εστίαση: Μενού σε app και ανέπαφες συναλλαγές

Για τα καταστήματα εστίασης που δεν έχουν εξωτερικά τραπέζια θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πληρώσουν λιγότερα δημοτικά τέλη.

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε χθες έναν αναλυτικό οδηγό παρουσιάζοντας όλους τους κανονισμούς και τις συστάσεις για τρόφιμα, take away και delivery.  Τι πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι στην εστίαση αλλά και τι να προσέχουν οι καταναλωτές για την ασφάλειά τους. 

Αυτά είναι τα 10 SOS του ΕΦΕΤ για εργαζόμενους και καταναλωτές

1). Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
2). Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.
3). Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
4). Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.
5). Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
6). Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
7). Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
8). Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
9). Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)
10). Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top