Ρεκόρ 160 χρόνων «έσπασε» η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Άγγιξε τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος στο Θησείο

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με τις παραλίες

Είναι γεγονός πως το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ένα από τα πιο θερμά για τον μήνα Μάιο. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η θερμοκρασία στην Αθήνα κατέρριψε το ρεκόρ των τελευταίων 160 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). 

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες, αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Καιρός: Καμίνι και σήμερα η χώρα – Από αύριο πτώση της θερμοκρασίας

Το ιστορικό κλιματικό αρχείο του ΕΑΑ περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία τον Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς.

Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, ενώ αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΕΑΑ, θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών εμφανίζονται ημερολογιακά νωρίτερα, με ρυθμό πέντε έως έξι ημέρες ανά δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μοντέλα που προσομοιάζουν το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top