Κορωνοϊός: Υπήρξε τελικά «ασθενής 0» στην Ελλάδα;

Πότε έφτασε η πανδημία στη χώρα;

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του Star από την ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό

Στις περισσότερες χώρες η ημερομηνία έναρξης της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επανεξεταστεί και μάλιστα εκτιμάται ότι ο ιός έφτασε σε αυτές πολύ νωρίτερα από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος. 

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η χώρα μας εντόπισε το πρώτο κρούσμα κοντά στις 26 Φεβρουαρίου, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός ενδεχομένως να είχε φτάσει νωρίτερα.

Οκτώ κρούσματα μεταξύ μεταναστών στην Εφταλού της Λέσβου

Σύμφωνα με όσα είχε πει προ ημερών ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, από γενετικές αναλύσεις του ιού φαίνεται ότι ο κορωνοϊός δεν χρειάζεται ασθενείς «μηδέν». Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες χώρες, οι επιδημίες ξεκίνησαν από πολλαπλές εισαγωγές και μάλιστα και από διαφορετικές περιοχές, πολλαπλούς, κατά κάποιο τρόπο, ασθενείς που ειδικοί χαρακτηρίζουν «μηδέν».

Πότε έφτασε στην Ελλάδα ο κορωνοϊός;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία που έφτασε η πανδημία στην Ελλάδα. Την ίδια στγμή η ερευνητική κοινότητα της χώρας προσπαθεί να χαρτογραφήσει τους ιούς που ευθύνονται για την επιδημία στη χώρα.

«Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα, το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείω επίσης την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στη Γαλλία», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η θεραπεία με πλάσμα αίματος θεραπευμένων

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως είναι πιθανόν ο ιός να υπήρχε και πιο πριν, καθώς υπήρχαν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα.

«Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού. Για αυτό έχω ήδη κάνει κουβέντα με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης. Δεν σημαίνει κάτι πρακτικά, απλά θα δείξει αυτή τη δυνατότητα που έχει ο ιός να κινείται ύπουλα σε μία χώρα και να μην τον ανακαλύπτεις αν δεν έχεις γνώση για αυτόν. Και έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς Αρχές και πότε υπήρξε η επιφυλακή» ανέφερε.

Κορωνοϊός: Στους 156 οι νεκροί - Κατέληξε 62χρονος στον Ευαγγελισμό

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top