Tεστ για κορωνοϊό πριν τα χειρουργεία με ολική νάρκωση

Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες για τα χειρουργεία, ποιοι και πού θα κάνουν έλεγχο για Covid-19. 

Όπως εξήγησε η Κατερίνα Παπακωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είχε δοθεί οδηγία να γίνουν τόσα τακτικά χειρουργεία, όσο το 50% του μέσου όρου του 2019. Η ίδια διευκρίνισε ότι όποιος πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο με ολική νάρκωση θα πρέπει να κάνει σίγουρα το τεστ για τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: 18 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 2.744 συνολικά

Ακόμη, σε τεστ για κορωνοϊό θα υποβληθούν όσοι ασθενείς πήραν εξιτήριο και θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες, γηροκομεία και κέντρα αποκατάστασης. 

«Φυσικά θα υπάρξει προτεραιότητα σε ογκολογικά χειρουργεία και μεταμοσχεύσεις» σημείωσε η Κατερίνα Παπακωστοπούλου.

Στα χειρουργεία ημερήσιας νοσηλείας -οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά, ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις- δεν είναι απαραίτητα τα τεστ για κορωνοϊό. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.

Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top