Συναγερμός για γηροκομεία και οικισμούς Ρομά: Νέο κρούσμα στη Λάρισα

Αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα των ελέγχων για κορωνοϊό στο Δροσερό

Έντονη ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές και στην κυβέρνηση τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη και σε οικισμούς Ρομά στη Λάρισα και στην Ξάνθη.

Κορωνοϊός: Στους 100 οι νεκροί στη χώρα μας

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ προστέθηκε ένα επιπλέον κρούσμα στη λίστα του οικισμού των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. 

Πρόκειται για μία 18χρονη Ρομά, η οποία ήταν και το μόνο θετικό δείγμα από τα 52 που ελέγχθηκαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η 18χρονη βρέθηκε θετική μετά από έλεγχο που της έγινε, έπειτα από ιχνηλάτηση στην περιοχή, όπου είχε εμφανιστεί αρχικά ένα κρούσμα ενός 32χρονου.

Σύμφωνα με το larissanet, ο σύζυγος της 18χρονης είχε βρεθεί θετικός στους αρχικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την ιχνηλάτηση που έγινε με τον 32χρονο.

Κορωνοϊός: Στα μέσα Μαΐου θα μειωθούν τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη

Ο άνδρας βρίσκεται ήδη σε καραντίνα στο κτίριο του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή», ενώ η 18χρονη σύζυγός του έχει ελαφρά συμπτώματα και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο οικισμός παραμένει σε καραντίνα. 

Ένα κρούσμα κορωνοϊού σε δεύτερο γηροκομείο

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε άλλον οίκο ευγηρίας. 

Στο γηροκομείο της Νέας Μάκρης με τα 12 κρούσματα ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ένας εργαζόμενος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα, αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως περιορίστηκε γρήγορα και δεν υπήρξε διασπορά στο γηροκομείο.

Αγωνία για τα αποτελέσματα στο Δροσερό Ξάνθης

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των 335 δειγμάτων που ελήφθησαν από τον οικισμό Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης. Ανάλογα με το τι θα δείξουν για τη διασπορά του ιού στον οικισμό, οι αρχές θα λάβουν και τις ανάλογες αποφάσεις για τα μέτρα στην περιοχή. 

Ξάνθη: Αγωνία για τα κρούσματα κορωνοϊού στον οικισμό Ρομά

Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός σήμανε όταν ένα βρέφος, 15 μηνών που ζούσε στον οικισμό με την οικογένειά του, βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Το μωρό, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή, σύμφωνα με τους κατοίκους, μένουν περίπου 8.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3.000 περίπου είναι παιδιά και τα αποτελέσματα των 335 δειγμάτων θα κρίνουν αν θα «σφραγιστεί» και αυτή η περιοχή, μετά από τον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Σε καραντίνα το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα

Η κατάσταση στην Ξάνθη είναι ιδιαίτερη καθώς υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, κάτι που είχε φέρει και καραντίνα στην περιοχή του Εχίνου, που σήμερα φτάνει στο τέλος της, καθώς εκεί οι κάτοικοι τήρησαν τα μέτρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Ξάνθη δήλωσε πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα. Όπως τόνισε, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι βασισμένες σε καθαρά επιστημονικά και επιχειρησιακά κριτήρια και θα αποβλέπουν στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. 

Ανησυχία και για τα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομεία

Ανησυχία επικρατεί και για τα 12 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη. 

Το γηροκομείο τέθηκε σε καραντίνα, ενώ δέκα ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η διασπορά του ιού στη μονάδα φροντίδα ηλικιωμένων φέρεται να έγινε από μια εργαζόμενη. Συγγενικό της πρόσωπο είχε νοσήσει και παρά το γεγονός ότι και η ίδια μπήκε σε απομόνωση, μετέδωσε τον ιό σε άλλους εργαζόμενους και σε ηλικιωμένους. 

Κορωνοϊός: Έως αύριο τα αποτελεσμάτα από τα δείγματα στο Δροσερό Ξάνθης

Ήδη σε οίκους ευγηρίας στην Αττική έχουν ξεκινήσει έλεγχοι, με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να «χτενίζουν» κυρίως αυτούς που συνδέονται με ιχνηλατήσεις κρουσμάτων του κορωνοϊού που είχαν επιβεβαιωθεί είτε σε άτομα του προσωπικού, είτε σε γνωστούς τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ξεκαθάρισε πως όσοι εργάζονται και έχουν την ευθύνη μονάδων φροντίδας, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά όλους τους κανόνες για να αποφευχθούν τυχόν νέα κρούσματα. 

Ξεκαθάρισε ακόμα πως σε περίπτωση που κάποιος παραβεί τους κανόνες, θα «αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής». 

Χθες ανακοινώθηκε πως δεν θα επιτρέπονται επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας και μόνο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται εκεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top