Koρωνοϊός: Γιατί μειώθηκαν τα καρδιακά επεισόδια με την πανδημία

Τι δήλωσε στο Star καθηγητής καρδιολογίας  

Δείτε το video από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star

Για το «μυστήριο» της μεγάλης μείωσης των καρδιακών επεισοδίων παγκοσμίως όσο διαρκεί η επιδημία του κορωνοϊού μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star o Γεράσιμος Σιάσος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.  

Όπως ανέφερε, φαίνεται ότι σε κάποιες χώρες τα αντίστοιχα περιστατικά μειώθηκαν ακόμη και κατά … 90%, ενώ κατά μέσο όρο μειώθηκαν κατά 30%.

Όσον αφορά την εξήγηση ο κ. Σιάσος δήλωσε ότι το καλό σενάριο είναι η μείωση του εργασιακού στρες και η παραμονή στο σπίτι, αλλά το κακό σενάριο είναι ότι όσοι αισθάνοντια ενοχλήσεις φοβούνται να μεταβούν σε νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού.   

«Ένα άτομο που αισθάνεται πόνο στο στήθος για πάνω από μισή ώρα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.  

Όπως διευκρίνισε τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και δεν πηγαίνουν στα καρδιολογικά τμήματα οι ασθενείς κορωνοϊό. «Μην ξεχνάμε ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως», ενώ σχετικά με το κάπνισμα πρόσθεσε: «Το κάπνισμα γνωρίζουμε τις βλάβες που προκαλεί αλλά οι καπνιστές σύμφωνα με έρευνα έχουν περισσότερους υποδοχείς; στους πνεύμονές τους για τον νέο κορωνοϊό».

Tσιόδρας: «Το ότι υπάρχει κορωνοϊός δε σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο»

Πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής και λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε και εκείνος στη μείωση των περιστατικών σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια που καλούνται να διαχειριστούν τα ελληνικά – και όχι μόνο – νοσοκομεία.

Όπως τόνισε, το ότι «υπάρχει κορωνοϊός, δε σημαίνει ότι δε θα πάμε στο νοσοκομείο για άλλους σοβαρούς λόγους υγείας. Και βέβαια θα πάμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης».

Αναφερόμενος μάλιστα στην υποεκτίμηση των εγκεφαλικών επεισοδίων εκ μέρους των ασθενών, ο κ. Τσιόδρας παρέπεμψε σε διεθνή μελέτη που εκπονήθηκε σε 55 χώρες.

«Χρειάζεται προσοχή γιατί η έλλειψη καλής θεραπευτικής αντιμετώπισης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο» υποστήριξε, στο πλαίσιο της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top