Κορωνοϊός: «Έχουμε μπει στην περιόδο της πτώσης»

Τι λέει στο Star ο επιδημιολόγος Δημήτριος Παρασκευής

Για το πότε θα φτάσει στην κορύφωσή της η πανδημία του κορωνοϊού, όπως και σε άλλα καίρια ερωτήματα σχετικά με αυτή απάντησε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, Δημήτριος Παρασκευής, επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας.  

Κορωνοϊός: Δύο ακόμα νεκροί στην Ελλάδα – Ένας 42χρονος και μια 84χρονη

Σχετικά με το αν η επιδημία έχει φτάσει στην κορύφωσή της στη χώρα μας, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει μπει στην περίοδο της πτώσης, αποδεικνύοντας ότι η κορύφωση έχει ξεπεραστεί, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Όσον αφορά το θέμα της τύχης, ο επιδημιολόγος τόνισε ότι ο παράγοντας τύχη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κορωνοϊό, όπως αποδείχθηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, που βασιζόμενη στη «θεωρία της αγέλης» άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, με τα γνωστά σε όλους πλέον αποτελέσματα. Σε ιούς όπως ο κορωνοϊός, που η μεταδοτικότητα του είναι μεγάλη, τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του, τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Επιστήμονες εξηγούν στο Star τους κινδύνους της «ανοσίας της αγέλης»

Πότε ο κορωνοϊός θα πάψει να είναι απειλή

Όπως τόνισε ο επιδημιολόγος, ο ιός θα κάνει τον κύκλο του μέχρι τον Μάιο, ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνει και δεύτερο κύκλο.

«Η στρατηγική ολόκληρης της επιστημονικής κοινότητας θα είναι διαφορετική και ενδεχομένως να έχουμε περισσότερα όπλα, ώστε να αντιμετωπίσουμε ξανά την απειλή με λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις», επεσήμανε ο κ. Παρασκευής.

Εντός αυτών των «όπλων» εντάσσεται ενδεχομένως και η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν με άλλους κορωνοϊούς, βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσής του.

Τέλος, ο κ. Παρασκευης ανέφερε ότι ο κορωνοϊός θα έρθει στο τέλος του όταν βρεθεί εμβόλιο, ώστε να επιτύχει η ανθρωπότητα μια ασφαλή ανοσία. Βέβαια και μια αποτελεσματική θεραπεία θα βοηθήσει σημαντικά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα έντονα συμπτώματα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top