Έλληνες επιστήμονες: «Εντοπίσαμε τον μηχανισμό δράσης του κορωνοϊού» 

Υπάρχουν ελπίδες θεραπείας σε βαριά ασθενείς

Καθώς η παγκόσμια τιτάνια μάχη κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, μια πρωτοποριακή έρευνα ομάδας Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η προσβολή από τον ιό.

ΗΠΑ: Έλληνες επιστήμονες στη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ελπίδες για θεραπεία των ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, μετά την έκθεσή τους στον κορωνοϊό φέρνει ομάδα διακεκριμένων λοιμωξιολόγων και εντατικολόγων της χώρας.

Αναλύοντας δείγματα αίματος από τους πρώτους ασθενείς, με μέτρια πνευμονία ή σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός επιτίθεται στον άνθρωπο.

ΗΠΑ: Ξεκινά η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό!

«Εντοπίσαμε τον μηχανισμό δράσης του ιού» 

To «παράδοξο» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες,  είναι ο μηχανισμός με τον οποίο δρα. Το πόσο γρήγορα τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε βαριές καταστάσεις, όπως η οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, το σηπτικό σοκ, οι διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος, και τέλος η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Πώς καταρρέει το ανοσοποιητικό

O ιός εισβάλει στον μηχανισμό των κυττάρων αναπαράγοντας πρωτεΐνες. Μετά την αντιγραφή, ο ιός μεταφέρεται από οργανισμούς έξω από το κύτταρο, μια διαδικασία γνωστή ως εξωκύττωση, έτσι ώστε να επηρεάσει άλλα κύτταρα.

Τσιόδρας: «Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε εμβόλιο πριν το καλοκαίρι»

Υπάρχουν ελπίδες θεραπείας σε βαριά ασθενείς

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, καθηγητής παθολογίας και  λοιμωξιολογίας, «Έχουμε εντοπίσει δύο μόρια στόχους που υπάρχουν στο αίμα για τα οποία μόρια υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα στη διεθνή και ελληνική αγορά. Να διαμορφωθεί ένα αλγόριθμος θεραπείας, ο οποίος να ισχύσει ευρέως και μόλις οι ασθενείς αρχίζουν να βαραίνουν με το σύμπτωμα της δύσπνοιας να έχουν άμεση πρόσβαση σε δύο φάρμακα». 

Απέτυχε η πρώτη δοκιμή θεραπείας για τον κορωνοϊό

Όπως ανακοίνωσε η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων, υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορούν να δείξουν εγκαίρως το σημείο καμπής του οργανισμού, ώστε η επιστήμη να παρέμβει με φάρμακα,  πριν ο ασθενής χρειαστεί να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top