Κλειστά σύνορα: Πού ταξιδεύουμε και πού όχι - τι ισχύει

Τροποποιήσεις στις πτήσεις - Προσφορές από τις εταιρείες ελέω κορωνοϊού

Εικόνα από το Ελευθέριος Βενιζέλος

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού στις μετακινήσεις πολιτών εντός και εκτός Ε.Ε. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους, προκειμένου να θωρακιστούν από την εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα τεράστιο είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί ο αεροπορικός κλάδος, ενώ διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν κατά τόπον τη λειτουργία τους, ανεξάρτητα από τα μέτρα είσοδου που λαμβάνει κάθε χώρα. Μιλώντας στο star.gr παράγοντες του χώρου έκαναν λόγο για μία δύσκολη περίοδο και αεροπλάνα που ταξιδεύουν με χαμηλές πληρότητες.  

Κορωνοϊός: Οδηγίες για τα δικαιώματα επιβατών μετά τις ακυρώσεις πτήσεων

Σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα και για 30 ημέρες το ελληνικό απαγορευτικό προσωρινής εισόδου στη χώρα όλων των υποηκόων τρίτων κρατών, για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια. Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εξαιρούνται όσοι ζουν σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν με άδεια παραμονής, γιατροί, νοσηλευτές, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν άμεσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά περίπτωση όσοι μετά από σχετικό αίτημα στο ελληνικό προξενείο στον τόπο διαμονής τους, επικαλούνται επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους . Η απαγόρευση της εισόδου στη χώρα δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, υφίσταται ήδη περιορισμός στις μετακινήσεις από και προς τις Αλβανία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία και Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι εισέρχονται στην χώρα ανεξαρτήτως υπηκοότητας ή χώρας προέλευσης, ήδη τίθενται υποχρεωτικά σε αυτοπεριορισμό, για διάστημα 14 ημερών από την ημέρα εισόδου τους.

Κορωνοϊός: Πρόσω ολοταχώς για απαγόρευση συναθροίσεων

Τα πάνω κάτω στις πτήσεις

Μειωμένη είναι η αεροπορική κινήση, ενώ διαρκείς είναι οι τροποποιήσεις των πτήσεων λόγω των έκτακτων ταξιδιωτικών περιορισμών και των απαγορεύσεων που επιβάλλονται σε επιβάτες διάφορων εθνικοτήτων. Υπό αυτό το πλαίσιο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνιστά σε όσους πρόκειται να πέταξουν το προσεχές διάστημα να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρεία τους.

Από την πλευρά τους οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν αυξημένη ευελιξία στους επιβάτες τους και εφαρμόζουν πολιτική αλλαγών του εισιτηρίου χωρίς χρέωση ή με ένα συμβολικό αντίτιμο, ενώ σε όσους δεν το επιθυμούν, χορηγούν «voucher» ίσης αξίας με το αρχικό κόστος του εισιτηρίου, με ισχύ για ένα χρόνο.

 Η τραγική ιστορία του τέταρτου νεκρού από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Οδηγίες από το ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και σε όσες λαμβάνουν νέα μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και εξόδου αλλοδαπών πολιτών, καλεί τους Έλληνες το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οδηγιές έχει εκδόσει και για όσους βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, συνιστώντας τους να ενημερωθούν σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού, μέσω και των σχετικών ενημερώσεων των ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό από τις οικείες ιστοσελίδες.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης των ελληνικών Αρχών, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν μπορούν να απευθυνθούν στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία. 

Επιστρέφουν οι Έλληνες από το Μαρόκο

Το βράδυ γύρω στις 10 επιστρέφουν με έκτακτη πτήση της AEGEAN AIRLINES μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, οι περίπου 100 Έλληνες τουρίστες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο Μαρόκο, μετά την επ’ αόριστον αναστολή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροροφορίες το Υπουργείο εξετάζει και τον επαναπατρισμό όσων βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία οι οποίες έχουν τα σύνορά τους κλειστά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top