Κορωνοϊός: Οδηγίες για τα δικαιώματα επιβατών μετά τις ακυρώσεις πτήσεων

Τι αναφέρει η Κομισιόν

Άδειο αεροπλάνο

Κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των επιβατών εφαρμόζονται με συνεκτικό τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ, μετά τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τα διάφορα εθνικά μέτρα, ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς,  εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν.

Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες λόγω κορωνοϊού

Στόχος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι να καθησυχαστούν οι επιβάτες ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται, μετά μάλιστα και την ανακοίνωση κλεισίματος των συνόρων της ΕΕ για 30 ημέρες και εξαιτίας των συνεχόμενων ακυρώσεων αεροπορικών πτήσεων.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι εάν οι επιβάτες αντιμετωπίσουν ακύρωση του ταξιδιού τους μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου ή της αναδρομολόγησης για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό σε μεταγενέστερο στάδιο.

Επικοινωνία Δένδια με ΥΠΕΞ Μαρόκου για τον απεγκλωβισμό 100 Ελλήνων

Οι κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι «έκτακτες», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικαλεστούν ορισμένα δικαιώματα, όπως η αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ημερομηνία αναχώρησης και αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του κόστους για τον τομέα των μεταφορών, ο οποίος πλήττεται έντονα, αλλά καλύπτουν τα δικαιώματα των επιβατών όταν ταξιδεύουν και σιδηροδρομικά, με πλοία ή λεωφορεία / πούλμαν, με θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές.

Η Επίτροπος για τις Μεταφορές, Αντίνα Βαλεάν δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες και οι μεταφορείς λόγω της πανδημίας COVID-19, η Κομισιόν επιθυμεί να παράσχει ασφάλεια δικαίου σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ.

 

«Σε περίπτωση ακύρωσης, ο πάροχος μεταφορών πρέπει να επιστρέψει ή να ανακατευθύνει τους επιβάτες, ενώ εάν οι ίδιοι οι επιβάτες αποφασίσουν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους, η επιστροφή του εισιτηρίου εξαρτάται από τον τύπο του και οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν κουπόνια για μεταγενέστερη χρήση.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα», τονίστηκε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top