Έβρος: Η Τουρκία στέλνει 1.000 αστυνομικούς- Ποια είναι η επίλεκτης μονάδα;

Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τις Καστανιές

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βάιου Σύρρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στις Καστανιές του Έβρου, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται από την άλλη πλευρά, στην Αδριανούπολη, θέλοντας να μπουν στη χώρα μας. To τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως θα στείλει 1.000 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα «για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Εβρο». 

Ο Βάιος Σύρρος αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την ταυτότητα της επίλεκτης μονάδας.  Πρόκειται για την Οζέλ Χαρεκάτ Σουντέ, μια επίλεκτη μονάδα της Τουρκικής αστυνομίας, που ειδικεύεται στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ιδρύθηκε το 1982 και εδρεύει σε μεγάλες πόλεις, όπως την Άγκυρα, τη Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Τυπικά βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Τουρκικής αστυνομίας, αλλά στην πραγματικότητα παίρνει εντολές απευθείας από τον Υπουργό Εσωτερικών. Αποτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις, διασώζει ομήρους σε πλοία και αεροσκάφη, εξουδετερώνει εγκληματικές οργανώσεις με βαρύ οπλισμό και επιτηρεί τα μεγάλα αεροδρόμια της Τουρκίας. Είναι ουσιαστική σαν την δική μας  αντιτρομοκρατική ομάδα της ΕΚΑΜ. 

Ρεπορτάζ από τον Έβρο της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα»

«Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να στείλουν πίσω στην Τουρκία 4.900 ανθρώπους» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο στα σύνορα στον Εβρο. 

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού επέμεινε μάλιστα για νεκρό μετανάστη στα σύνορα, κάτι που έχει διαψεύσει από χθες η ελληνική κυβέρνηση. 

«Η Τουρκία δεσμεύεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον μετανάστη, που, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφότου οι ελληνικές αρχές εκτόξευσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης για να αναχαιτίσουν δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση.

«Ο ΥΠΕΞ μας θα το κάνει θέμα διεθνώς», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN-Turk, μία ημέρα πριν ταξιδέψει στην περιοχή των συνόρων.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι έχει οδηγίες από τον Ερντογάν να συνεχίσουν οι τουρκικές αρχές να εμποδίζουν τους μετανάστες από το να διασχίζουν τα σύνορα μέσω θαλάσσης, για αποτροπή των πνιγμών.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των μεταναστών να μπουν στη χώρα μας

Όσον αφορά στις προσπάθειες των μεταναστών να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, από τις 06:00 το πρωί χθες, Τετάρτη, έως τις 06:00 το πρωί σήμερα απετράπησαν 7.000 παράνομες είσοδοι στην περιοχή του Έβρου, ενώ ταυτόχρονα έγιναν 24 συλλήψεις. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Εμποδίστηκαν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα. 

Συνολικά για το πενθήμερο από τις 06:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου, έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης απετράπη η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις, ενώ συνελήφθησαν 244 άτομα. 

Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται και σήμερα παγιδευμένοι στην τουρκική πλευρά των συνόρων, την ώρα που η Άγκυρα τους συγκεντρώνει σε καταυλισμούς για να πιέζει διαρκώς την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Ελικόπτερο πέταξε πάνω από τις Καστανιές

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δε σταματά και τις προκλητικές ενέργειες, σε μια προσπάθεια να συλλέγει πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Έβρου, στο ελληνικό έδαφος. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν σήμερα, τουρκικό ελικόπτερο, που ανήκει στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή, πέταξε πάνω από τις Καστανιές του Έβρου για τρία με τέσσερα λεπτά. Έκανε κύκλους πάνω από τη συνοριογραμμή και μετά επέστρεψε στη βάση του. 

Ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Από το πρωί σήμερα επικρατεί ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά από τις χθεσινές αποτυχημένες προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση και υποκίνηση Τούρκων αστυνομικών. 

Πάντως, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι Τούρκοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, φτιάχνοντας νέους άτυπους καταυλισμούς. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top