Έβρος: Επεισόδια έγιναν στα σύνορα - Αποτράπηκαν 9.877 παράνομες είσοδοι

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα στην περιοχή - Τα επικίνδυνα σημεία

Δείτε στο video το οδοιπορικό του Λάμπρου Δεμερτζή στον Έβρο και την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή

Για τέταρτη ημέρα ο Έβρος παραμένει σε κόκκινο συναγερμό με την κατάσταση στις Καστανιές να είναι έκρυθμη.

Πριν από λίγο, σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην περιοχή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, με ρίψεις χημικών τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά.

Οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από τα σύνορα τους χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν με κάθε μέσο να μπουν παράνομα στη χώρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, έγιναν σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου.

Δείτε στο video του Reuters εικόνες από τη ρίψη δακρυγόνων στον Έβρο 

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. 

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου.  Συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Έβρο 

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά πραγματοποιούνται σήμερα στον Έβρο, με την Αθήνα να στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει τα σύνορά της, κατευθύνοντας και ενθαρρύνοντας μετακινήσεις χιλιάδων μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα. 

ΚΥΣΕΑ: Τα πέντε μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων

Όπως ανακοίνωσε το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή.

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων.

β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.

γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.

δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦΜανίτσας.

ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.Σ

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.

Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

ΗΠΑ για Έβρο:Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τους νόμους στα σύνορά της

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά και στο Αιγαίο

«Από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη», όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Λεπτομέρειες και επικίνδυνες περιοχές θα ανακοινώνονται από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις, διευκρινίζεται περαιτέρω από την ΑΣΔΕΝ.

Δείτε στο video τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ – Τέλος η εξέταση ασύλου για ένα μήνα

Στο πλαίσιο «της αιφνίδιας, μαζικής, οργανωμένης και συντονισμένης, πίεσης που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία», το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) κατά την έκτακτη σύγκλησή του χθες, αποφάσισε να αναβαθμίσει σε μέγιστο επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας.

Αυτά είναι:

  • Η αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  • Η προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  • Η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  • Η υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μητσοτάκης: Στον Έβρο σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Πέτσας:  Ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας

Μετά το τέλος του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στον Έβρο «γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση».

Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top