Μητσοτάκης: Στον Έβρο την Τρίτη με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα. Θα γυρίσετε πίσω»

Στον Έβρο θα μεταβεί αύριο Τρίτη 3 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Πρωθυπουργό θα μεταβούν στον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

ΗΠΑ για Έβρο: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τους νόμους στα σύνορά της

Ο πρωθυπουργός μέσω του Twitter του, ανακοίνωσε πως θα βρεθεί στην περιοχή, ενώ διεμήνυσε στους χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα να μην επιχειρήσουν να το κάνουν παράνομα, καθώς θα γυρίσουν πίσω.

Έβρος: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα - Ποιες οι επικίνδυνες περιοχές

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Φωτογραφία: Associated Press

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη» αναφέρει στο tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και τονίζει:

ΚΥΣΕΑ: Τα πέντε μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω».

Σαρλ Μισέλ: Στηρίζουμε την Ελλάδα

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

SMS στους μετανάστες στέλνουν οι ελληνικές αρχές: «Μην περνάτε τα σύνορα»

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ευρωπαϊκή πρόκληση» το πρόβλημα στα σύνορα της Ελλάδας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση».

Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.

Η Frontex στέλνει ενισχύσεις στην Ελλάδα

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε  ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε (...) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top