Από μωρά τα ελληνόπουλα στα social media

Συγκλονίζουν τα αποτελέσματα έρευνας

Ανήλικος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή

Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας για τη χρήση του διαδικτύου σπό τους μαθητές. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας και την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και 'Ερευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Πώς θα «ξεκολλήσεις» το παιδί σου από το Internet: Kανόνες, όρια και detox

Εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία, ενώ το 21% δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. 

Επίσης, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ έξι στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία των παιδιών (41%) ξεκινά να χρησιμοποιεί το ίντερνετ στην ηλικία των 7 - 8 ετών ενώ ένα 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε το «σερφάρισμα» στην πολύ μικρή ηλικία των 4-6 ετών.

Πιπίλα και YouTube: Τα τρίχρονα στην Ελλάδα σερφάρουν κι έχουν κινητό!

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από 17 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τονίστηκε η υπερβολική χρήση του ίντερνετ από τα παιδιά, καθώς το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Μόλις ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο, ενώ ένα 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν έχει εθιστεί.

Αίσθηση, επίσης, προκαλεί η παραδοχή από τα παιδιά ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε θέτουν όρια, όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου. Όπως έδειξε η έρευνα, το 83% των παιδιών δηλώνει ότι «σερφάρει» χωρίς την επίβλεψη των γονιών του, ενώ όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δεν θέτουν όρια στα παιδιά τους, όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου και τον χρόνο παραμονής στον ψηφιακό κόσμο.

Πόσο καλός «ψηφιακός» γονέας είσαι;

Η πλειοψηφία των παιδιών (58%) δηλώνουν, επίσης, ότι έμαθαν μόνα τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μόλις ένα 4% πως το έμαθε στο σχολείο από κάποιον εκπαιδευτικό. Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν αυτοδίδακτα θεωρούν ότι γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και μόνο το 12% δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο.

Όσον αφορά τα διαδικτυακά παιχνίδια, έως δύο ώρες ασχολείται το 57% σε καθημερινή βάση . Τις τρεις έως τέσσερις ώρες την ημέρα φτάνει το 9% και περισσότερες από τέσσερις ώρες απασχολείται το 7%. Το ποσοστό των παιδιών που παίζουν περισσότερες από τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διπλασιάζεται και φτάνει το 15%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top