Πιπίλα και YouTube: Τα τρίχρονα στην Ελλάδα σερφάρουν κι έχουν κινητό!

Ανησυχητικά τα στοιχεία ερευνών για τη εξάρτηση των παιδιών από το ίντερνετ

μωρό στο κινητό

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία ερευνών για τη σχέση των Ελληνόπουλων με το διαδίκτυο, το κινητό και τα social media, αφού κάποιες φορές η ευχαρίστηση γίνεται εθισμός και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, ένα στα έξι παιδιά (17%) ηλικίας 6 έως 12 ετών έχει δικό του κινητό τηλέφωνο. Περιορισμένο είναι το ποσοστό στα παιδιά έως 9 ετών (3%) ενώ στις ηλικίες άνω των 10 έχουν κινητό 1 στα 3 παιδιά (35%).

Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο σερφάρουν 3 στα 4 παιδιά (77%) ηλικίας 5-12 ετών. Το tablet και το smartphone είναι οι πιο διαδεδομένες συσκευές μέσα από τις οποίες συνδέεται η νέα γενιά στο internet (33%). Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια το smartphone ως συσκευή σύνδεσης στο internet αποτυπώνει διπλάσιο ποσοστό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί τμήμα Αντιμετώπισης Εθισμού. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε  ο Διοικητής του νοσοκομείου, Μανώλης Παπασάββας, τα τελευταία έντεκα χρόνια έχουν προσέλθει κι έχουν δεχθεί βοήθεια πάνω από 500 παιδιά, κάποια από τα οποία ήταν μόλις 3-4 ετών! 

Περισσότερα από 500 παιδιά στο Παίδων με εθισμό στο internet

Οι γονείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να βάλουν όρια ή όταν το κάνουν, είναι ήδη αργά. 

Όσο πιο πολύ ασχολείται κανείς με τα social media και τα video games, τόσο πιο πολύ εθίζεται. Facebook, Instagram, You Tube και βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των παιδιών κατά 100% και δημιουργούν ωραία συναισθήματα. Η κατάχρηση οδηγεί στην εξάρτηση, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η κατάχρηση ναρκωτικών, τζόγου, τσιγάρου. Για "ψηφιακή κοκαΐνη" μιλούν κινέζοι ερευνητές.

"Κολλημένα" στην οθόνη και τα παιδιά στη Μ. Βρετανία 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα CHILDWISE REPORT, τα παιδιά στη Μ. Βρετανία περνούν κατά μέσο όρο τρεις ώρες την ημέρα μπροστά από μία οθόνη. Αύξηση έχει σημειωθεί και στον αριθμό των παιδιών που δηλώνουν ότι νιώθουν μοναξιά, αλλά και στα παιδιά ηλικίας 9-16 ετών που επιθυμούν να περνούν περισσότερο χρόνο χωρίς να είναι συνδεδεμένα με κάποια συσκευή. Τρία στα τέσσερα παιδιά εξακολουθούν να θέλουν να παίζουν με παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, όπως η Monopoly ή το φιδάκι,  παρά το ότι έχουν στη διάθεσή τους μια τεράστια ποικιλία από ηλεκτρονικά gadgets.

Ποιες είναι οι συνέπειες του εθισμού, σύμφωνα με την έρευνα; Περίπου τρία στα δέκα παιδιά  λένε ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους κι αισθάνονται κουρασμένα, καθώς παραμένουν ώρες μπροστά από μία συσκευή. Επιπλέον, τα παιδιά παρακολουθούν κατά μέσο όρο 2,8 ώρες βίντεο σε συσκευές, εκτός της τηλεόρασης, ενώ σε ότι αφορά στα social media, το YouTube θεωρείται για τα παιδιά η κορυφαία εφαρμογή, αφήνοντας το Snapchat στη δεύτερη θέση.

 

Eπιμέλεια: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top