Ένας ιερέας κέρδισε το Α' βραβείο Λογοτεχνίας 2019 για το διήγημά του

Η «Ματωμένη Επανάσταση» ξεχώρισε στον Πανελλήνιο- Παγκύπριο διαγωνισμό

o ιερέας Ηλίας Μάκος

Το Α΄ βραβείο για το καλύτερο διήγημα του 2019 απέσπασε ο Θεσπρωτός ιερέας Ηλίας Μάκος για το έργο του «Ματωμένη Επανάσταση».  Το διήγημα ξεχώρισε από την κριτική επιτροπή της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό 2019.

Ο πατήρ Ηλίας Μάκος, ο οποίος έχει θεολογικές και νομικές σπουδές, στο διήγημα του «Ματωμένη Επανάσταση» χρωματίζει τον αγώνα και την αγωνία, του ξεχασμένου Επισκόπου Διονυσίου του Φιλόσοφου για την ελευθερία της Ελλάδας στις αρχές του 17ου αιώνα.

Ο Επίσκοπος, επικεφαλής 1.100 σχεδόν άοπλων αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, ξεκίνησε από τη Μονή Διχουνίου προς τα Γιάννινα, με την ελπίδα το όραμα και το όνειρο να εκδιώξει από την πόλη την τουρκική τυραννία.

Το ξεσήκωμα καταπνίγηκε στο αίμα, αλλά ο εθνομάρτυρας Διονύσιος άναψε τη δάδα της λευτεριάς 210 χρόνια πριν το γλυκοχάραμά της, αναφέρει ο συγγραφέας.

Απόσπασμα από το βραβευμένο διήγημα:

«Γύρω του ανάψαν φωτιές οι οχτροί και καίνε σπίτια. Οι γλώσσες τους ζώνουν τη βουβή και πένθιμη πόλη. Η ελπίδα ξεραίνεται, η γκρίζα στάχτη απλώνεται και όλα γίνονται κουρνιαχτός. Πλησιάζει η θύελλα του θανάτου.

Μάχεται να κρατηθεί στη φουρτούνα. Είναι μόνος και δεν νιώθει ανάγκη από βοήθεια. Τα σύννεφα πυκνώνουν και χαμηλώνουν πάνω στην Παμβώτιδα. Στις λαμπερές αστραπές βλέπει το μαυρισμένο ουρανό να καθρεφτίζεται στα νερά και τη βαρκούλα της ψυχής του, να σέρνεται στα σύννεφα.

Μετά από τρεις ημέρες, που κρυβόταν σε μια σπηλιά, τον πιάνουν οι Τούρκοι και τον έγδαραν ζωντανό, σέρνοντάς τον στους δρόμους της πόλης. Η ψυχή του, όμως, ολάνθιστη ατένιζε στους όμορφους ορίζοντες της λευτεριάς, που ήρθε 210 χρόνια αργότερα. Καθυστέρησε, αλλά ξεπρόβαλε μέσα από μια οδυνηρή ανάβαση».

Να σημειωθεί, ότι ο πατήρ Ηλίας Μάκος κέρδισε και πέρυσι το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία του Χρονικού-Μαρτυρίας, ενώ για το λογοτεχνικό του έργο έχει τιμηθεί άλλες τέσσερις φορές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top