Ο φετινός Οκτώβριος από τους θερμότερους των τελευταίων 35 ετών στην Αθήνα

Επίσης ήταν ο ζεστότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη

ζέστη τον Οκτώβριο

Ο δεύτερος πιο θερμός Οκτώβριος των τελευταίων 35 ετών στην Αθήνα ήταν ο μήνας που μας πέρασε, μετά τον Οκτώβριο του 2012, που κατέχει τα θερμοκρασιακά σκήπτρα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στο Θησείο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του φετινού Οκτωβρίου ήταν 26,6 βαθμοί, κατά 3,6 βαθμούς υψηλότερη από την κλιματική τιμή του μήνα. Τον Οκτώβριο του 2012 είχε καταγραφεί μέση μέγιστη θερμοκρασία 27 βαθμών, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 23,5 βαθμοί.

Με εξαίρεση το 2010 και 2011, όλοι οι υπόλοιποι Οκτώβριοι της τρέχουσας δεκαετίας ήταν θερμότεροι από τις κανονικές τιμές. Ο Οκτώβριος αυτής της δεκαετίας με τη χαμηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν εκείνος του 2011 (21,7 βαθμοί).

Ο φετινός Οκτώβριος, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, χαρακτηρίστηκε από πολλές βροχές κατά το πρώτο δεκαήμερο, ακολούθησαν ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ομίχλες, ενώ οι ισχυρές βροχές επέστρεψαν ξανά στο τέλος του μήνα.

Κακοκαιρία «εξπρές» με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

Ο Οκτώβριος του 2019 ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ στον πλανήτη

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ο φετινός Οκτώβρης ήταν 0,63 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου αναφοράς 1981-2000, καταρρίπτοντας με πολύ μικρή διαφορά (0,01 βαθμό Κελσίου) το ρεκόρ του Οκτωβρίου 2015, όμως κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου.

«Είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που καταγράφει ένα ρεκόρ ή προσεγγίζει κατά πολύ ένα ρεκόρ», υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος και ο Ιούλιος κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ του θερμότερου μήνα που έχει ποτέ καταγραφεί. Ο Αύγουστος του 2019 ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ο ζεστότερος παγκοσμίως.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη και τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι το έτος 2019 θα βρεθεί μεταξύ των 5 με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στις προβλέψεις, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top