Γιώργος Πατούλης:Έστειλε το δικό του μήνυμα κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο

«Όχι άδικοι θάνατοι! Η πρόληψη προηγείται της θεραπείας!» έγραψε

Γιώργος Πατούλης

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έστειλε το δικό του μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης, κάνοντας και ο ίδιος το αντιγριπικό εμβόλιο.

Είχε προηγηθεί εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπρόσωποι Επαγγελματικών Ενώσεων και Συλλόγων Ασθενών, διοικητές νοσοκομείων και πολλοί γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Εμβολιαζόμαστε όλοι οι υγειονομικοί και οι πολίτες με το εμβόλιο της γρίπης! Όχι άδικοι θάνατοι! Η πρόληψη προηγείται της θεραπείας!» ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

2018-2019: 374 ασθενείς σε ΜΕΘ – 54 θάνατοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την περσινή περίοδο (2018-2019) 374 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ενώ κατεγράφησαν 154 θάνατοι.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο παρ' ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Τούτο καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη» σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 

Πόσο κοστίζει το αντιγριπικό εμβόλιο

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009.

Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

«Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Ο ΦΣΘ επισημαίνει η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο, που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο, με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top