Θάνατος 52χρονης: Δύο χρόνια κλειστή η θωρακοχειρουργική κλινική του Ρίου

Τεράστιες παθογένειες αποκάλυψε ο τραγικός θάνατος της καθηγήτριας

Για μια ακόμα φορά ένας θάνατος έρχεται να φέρει στην επιφάνεια επικίνδυνες δυσλειτουργίες και παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς. 

Σύζυγος πρώην υφυπουργού Οικονομικών πέθανε μέσα σε ασθενοφόρο

Η 52χρονη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατέρρευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Ολυμπίας, όπου είχε πάει για να συμμετάσχει σε ένα συμπόσιο φιλοσοφίας. 

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μ;iα πολύ σοβαρή καρδιολογική κατάσταση, ανάλογη με εκείνη του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται. 

Από εκείνη τη στιγμή ο χρόνος για την 52χρονη καθηγήτρια αρχίζει να τρέχει αμείλικτα. Κι όμως έξι ώρες μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο του Πύργου βρισκόταν καθοδόν για το νοσοκομείο των Ιωαννίνων, μέχρι που δεν άντεξε άλλο και εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο, πριν προλάβουν να της παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. 

Γιατί όμως οι γιατροί αποφάσισαν τη διακομιδή της 52χρονης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το οποίο απέχει τρεις ώρες από τον Πύργο, γνωρίζοντας ότι η ζωή της ασθενούς κρέμεται από μία κλωστή;

Η απάντηση προκαλεί αγανάκτηση. Εδώ και δύο χρόνια δε λειτουργεί η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου κι έτσι όλα τα περιστατικά μεταφέρονται στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, αν εφημερεύει, είτε σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Όπως είπε στο star.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, ο ένας γιατρός που υπήρχε εκεί και μπορούσε να λειτουργεί η κλινική πήρε έδρα σε νοσοκομείο της Αθήνας το 2017 και από τότε δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά. 

«Το 2018 πήγε ένας καρδιοχειρουργός, ο οποίος ζητούσε να λειτουργήσει η κλινική, αλλά δεν έγιναν άλλες προσλήψεις.  Απηύδησε κι αυτός από την κατάσταση που επικρατούσε και ζήτησε μετάθεση», είπε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε:

«Η δυτική Ελλάδα και τα γύρω νησιά είναι χωρίς καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο πληθυσμό. Την ίδια στιγμή η κλινική είναι εξοπλισμένη με πανάκριβα μηχανήματα. Προσωπικό έχει εκπαιδευτεί για τη λειτουργία της κλινικής, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δύο χρόνια τώρα είναι κλειστή».

Αυτό που επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος στην περίπτωση της 52χρονης είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

Το ασθενοφόρο από τον Πύργο ξεκίνησε για Ιωάννινα περί τις 17:20 - στις 14:10  είχε δεχθεί την κλήση για το συμβάν στην Ολυμπία και στις 14:30 είχε παραλάβει την ασθενή και την μετέφερε στο νοσοκομείο Πύργου.

Αυτό όμως για τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου είναι μια κατάσταση για την οποία φωνάζουν εδώ και δύο χρόνια. 

«Δεν αρκούσε ένας γιατρός, που ερχόταν κάθε φορά, για να επαναλειτουργήσει η κλινική. Χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγοι. Περιστατικά όπως αυτό της 52χρονης υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουν και αυτά όπως η άτυχη γυναίκα. Αυτά τα περιστατικά διακομίζονται όπου εφημερεύει καρδιοχειρουργική κλινική, συνήθως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ή σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας», είπε στο star.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δ. Ζιάζιας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζιάζιας υπήρξαν στο παρελθόν κι άλλοι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους όπως η 52χρονη και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν και στο μέλλον αν δεν προχωρήσουν γρήγορα οι ενέργειες για την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου. 

Κόντρα Κικίλια – Πολάκη για την αεροδιακομιδή της ασθενούς

Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγος της 52χρονης, είχε ζητήσει την αεροδιακομιδή της από το αεροδρόμιο του Ακτίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, κάτι που δεν έγινε. 

Μάλιστα μέσω Facebook, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Π. Πολάκης αναρωτιόταν γιατί δε χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο της βάσης Ακτίου για τη διακομιδή. 

Την απάντηση έδωσε, μέσω Facebook και πάλι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης μετά από 4 χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής.

Γνωρίζουν όμως ότι:

  • Οι αεροδιακομιδές γίνονται όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής.
  • Δευτερογενείς αεροδιακομιδές δεν πραγματοποιούνται μεταξύ χερσαίων περιοχών.
  • Αν και γιατρός, ο κ. Πολάκης αγνοεί σκοπίμως τόσο το συνολικό χρόνο εκτέλεσης της αεροδιακομιδής, όσο και την επιβάρυνση στην κατάσταση του ασθενούς από τις συνθήκες.

ΥΓ: Αναφορικά με την πολυδιαφημιζόμενη από τον κ. Τσίπρα βάση στο Άκτιο, αυτή εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας. Δυστυχώς περισσεύει το θράσος τους και λείπει η ντροπή».

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Ντούρου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top