Πέθανε ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του

Σε ηλικία 83 ετών «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος. 

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν. 

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο αδελφός του, Νίκος. 

Είχε γεννηθεί το 1936 στην Πρώτη Σερρών. Συνέδεσε το όνομά του με τον «Ελεύθερο Τύπο», αλλά και με τον «Αδέσμευτο Τύπο», του οποίου ήταν εκδότης. Είχε ιδρύσει, επίσης, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Λάμψη«. Είχε τρία παιδιά, τον Χρήστο, τον Απόστολο και τη Δήμητρα, από τρεις διαφορετικούς γάμους.

Ο Δημήτρης Ρίζος άρχισε την πορεία του στη δημοσιογραφία από τον Πρωινό Τύπο της Δράμας. Ήταν αθλητής στίβου στη Δόξα Δράμας με εξαιρετικές επιδόσεις στα 5.000 μέτρα και είχε δώσει εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία. Δύο χρόνια μετά κι ενώ είχε περάσει στο Πάντειο και δούλευε ως δημοσιογράφος, παράτησε τη Γυμναστική Ακαδημία.

Ο πατέρας του, αν και Αριστερός, ήταν στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Δημήτρης Ρίζος σε συνέντευξή του, λόγω αυτής της σχέσης του Καραμανλή με τον πατέρα του, βρέθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του «Εθνάρχη». 

Το 1968, ο Δημήτρης Ρίζος ξεκίνησε να κάνει και τηλεόραση. Στην ΥΕΝΕΔ έκανε τη χιουμοριστική εκπομπή «Τα παραλειπόμενα», κάθε Κυριακή μεσημέρι. Έκανε επίσης και μια εκπομπή με τίτλο «Οι Ρίζοι»: εκείνος, ο αδερφός του Νίκος και ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος. 

Ενώ ακόμη ήταν στο ιδιαίτερο γραφείο του Καραμανλή, ξεκίνησε να εργάζεται στη Βραδυνή. Εκεί έγραφε τη στήλη «Κεντρί». Όταν δολοφονήθηκε ο Τζώρτζης Αθανασιάδης και ανέλαβαν την εφημερίδα οι κόρες του, ο Δημήτρης Ρίζος αποχώρησε και ξεκίνησε να εργάζεται στην «Ακρόπολη», γράφοντας τη στήλη «Ξυπνητήρι».

Ο ίδιος συνέδεσε το όνομά του με τον «Ελεύθερο Τύπο». Πήγε στην εφημερίδα όταν εκδότες ήταν ο Άρης Βουδούρης και η σύζυγός του, Λίλιαν. Έγινε σύμβουλος έκδοσης και έγραφε τη στήλη «Ανάδελφος». 

Επί των ημερών του, ο Ελεύθερος Τύπος εκτόξευσε τις πωλήσεις του. Όταν πέθανε το ζεύγος Βουδούρη ανέλαβε εξ ολοκλήρου την εφημερίδα όπως ήταν η επιθυμία του Βουδούρη και κάτι το οποίο είχε αποτυπωθεί στη διαθήκη του. Μετά όμως από 15 χρόνια αποφάσισε να αποχωρήσει από την εφημέριδα, καθώς οι κόντρες με το διοικητικό συμβούλιο «φούντωναν».

Με την αποζημίωση που πήρε τότε, άνοιξε τον «Αδέσμευτο Τύπο» και μετά δημιούργησε τον «Λάμψη FM«, σε συνεργασία με τον Γιάννη Αλαφούζο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top