Αποκάλυψη Star: Στα... μαλακά οι εμπρηστές με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Πλημμέλημα και όχι κακούργημα ο εμπρησμός

Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να συλλάβουν τους εμπρηστές στην Εύβοια. Όμως, όταν συμβεί αυτό και οδηγηθούν στον ανακριτή, θα πέσουν στα… μαλακά. 

Όπως αποκάλυψε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Τασούλα Παπανικολάου υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όποιος συλληφθεί  με την κατηγορία για εμπρησμό σε δάσος θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα εκτός και αν είναι εμπρησμός σε μεγάλη έκταση σύμφωνα με το άρθρο 265 του νέου Ποινικού Κώδικα. 

Τι αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η ποινή θα φθάσει μέχρι και τα 15 έτη και όχι μέχρι και τα 20 που ήταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα. Επίσης,  έχει καταργηθεί η χρηματική ποινή που προβλεπόταν αλλά και η αναστολή. 

Αρά μιλάμε για ποινές - χάδι και ο νέος Ποινικός Κώδικας μόνο αποτρεπτικά δεν λειτουργεί για τους επίδοξους εμπρηστές. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Star, η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι εξοργισμένη με αυτή την κατάσταση και θα επισπεύσει τις διορθωτικές αλλαγές στον Πονικό Κώδικα. 

Χέρι εμπρηστών πυρπόλησε το δάσος

Εντωμεταξύ, στο μικροσκόπιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής έχουν μπει τρία τουλάχιστον πρόσωπα, τα οποία φέρεται να εξετάζουν ως ύποπτα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για ευρήματα που υποδηλώνουν εμπρησμό. 

Εύβοια: Video μέσα από το πιλοτήριο Canadair την ώρα της κατάσβεσης

Πάνω από 22 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην Εύβοια/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Η έρευνα φέρεται να δείχνει ότι στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασαν τρεις διαφορετικές εστίες κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, 1,5 χλμ. έξω από το χωριό .Σύμφωνα με πληροφορίες,  σε αυτό το σημείο, εντοπίστηκαν ίχνη καύσης , στουπιά και κομμάτια από μπιτόνια, ενδεχομένως με εύφλεκτο υλικό. Κάποια πάνω στο δρόμο και κάποια μέσα στο δάσος. 

Οι αρχές εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν κάνει αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους τρεις βασικούς υπόπτους εμπρησμού στη μεγάλη πυρκαγιά στην Αγριλίτσα Εύβοιας τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, αυτό συνέβη γιατί οι Αρχές, αφού είχαν σχηματίσει ένα προφίλ για τους εμπρηστές και έχοντας μιλήσει και λάβει καταθέσεις από κατοίκους της περιοχής, προσπαθούν να εξακριβώσουν πού βρίσκονταν οι ύποπτοι την ώρα της εκδήλωσης της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις που ανακρίνονται, έχουν δηλώσει παρουσία σε άλλους χώρους την επίμαχη χρονική περίοδο, μάλιστα μακριά από τους χώρους διαμονής τους.

Δεν αποκλείεται ανάμεσα στους υπόπτους να είναι και ο «επίμονος»  εμπρηστής της Εύβοιας. Ένας 33χρονος με ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος προφυλακίστηκε καθώς το περσινό καλοκαίρι  είχε βάλει εννιά φωτιές στην περιοχή. Όμως πριν λίγους μήνες αποφυλακίστηκε. 

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Σκληρή μάχη συνεχίζουν να δίνουν για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην κεντρική Εύβοια, οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι αργά το απόγευμα 8 έως 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνεχείς πτήσεις, «χτυπώντας» από αέρος τις εστίες της φωτιάς σε δύσκολα σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Από το έδαφος, τμήματα της πυροσβεστικής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του στρατού αλλά και εθελοντές προσπάθησαν να μην αφήσουν ούτε μια εστία να καίει, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα περιφερειακά σημεία της φωτιάς, όπως επίσης στα απόκρημνα και τις χαράδρες, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε άπνοια, η οποία ευνόησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ξημέρωμα είχαν σηκωθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- ισχυροί άνεμοι που προβλημάτισαν τους πυροσβέστες. Από το πρωί ένα μεγάλο κομμάτι από την καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον ελεγχθεί. Η προσπάθεια κατάσβεσης ωστόσο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα καθώς το σύνολο των πυροσβεστών που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

«Είναι μια τεράστια περιοχή την οποία πρέπει να περπατήσουμε βήμα προς βήμα και μόνο τότε θα νιώσουμε ασφάλεια για το επόμενο διάστημα» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας τονίζοντας πως «η επιφυλακή στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι για πολλές μέρες ακόμη. Θα έχουμε τελειώσει μόνο όταν η μπότα του πυροσβέστη πατήσει και το τελευταίο αποκαΐδι μέσα σ' αυτή την τεράστια έκταση» υπογραμμίζει με νόημα.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατανιά Ψαχνών και Σταυρού μετρούν τις «πληγές» που αφήνει η φωτιά.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Βουρδάνο «σήμερα βρέθηκαν στην περιοχή για να κάνουν μια αναγκαία εκτίμηση της κατάστασης ειδικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρώσει η Πυροσβεστική τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, και στη συνέχεια να δοθεί εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που είναι στο δήμο στα Ψαχνών να δεχθούν αιτήσεις για αποζημίωση, καταβάλλοντας και το ειδικό παράβολο που έχει προβλεφθεί για αυτές τις περιπτώσεις» σημειώνει ο κ. Βουρδάνος.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top