Φωτιά στην Εύβοια: Δεύτερη δύσκολη νύχτα - Μάχη με τις φλόγες στην Πλατάνα

Στάχτη πάνω από 25.000 στρέμματα

Δείτε στο βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τους κατοίκους στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια καθώς το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

 

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα. 

Απειλήθηκαν σπίτια στο Μακρυμάλλη

Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδιναν όλη νύχτα οι πυροσβέστες στην Εύβοια - φωτογραφία: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης

Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια - βίντεο: ANT1 

Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα - Αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Τα χωματουργικά μηχανήματα της πυροσβεστικής και των ΟΤΑ έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες και έσωσαν το χωριό Μακρυμάλλη και τα Ψαχνά - φωτογραφία: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης

Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Σε ετοιμότητα χωματουργικά μηχανήματα 

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

Οι φλόγες έφταναν έως και τα 20 μέτρα ύψος, καίγοντας παρθένο πευκοδάσος που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura - φωτογραφία: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης

Αττική: Κόκκινο έπιασαν τα επίπεδα ρύπων λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Πάνω από 25.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη 

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική – Οι καπνοί «έπνιξαν» την Αθήνα - Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό από τη φωτιά στην Εύβοια

 

Την Τρίτη εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα που απειλήθηκαν από τη φωτιά - φωτογραφία: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Όλο το βράδυ πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, κάτοικοι, πάλευαν με τις αναζωπυρώσεις γύρω από τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα, καταφέρνοντας να τις περιορίσουν. 

Το μέτωπο της φωτιάς έχει διάμετρο 11,5 χλμ. και με τη βοήθεια εναέριων μέσων γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο - φωτογραφία: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης

Ευτυχώς η φωτιά δεν έκαψε σπίτια, αν και οι φλόγες, ειδικά στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι «έγλειψαν» τις κατοικίες και τις αυλές. Όπως έγινε γνωστό έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα, ένα στο Κοντοδεσπότι και τρία κοντά στη Μονή Παναγία Θεολόγος που ήταν η πρώτη που εκκενώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Άρχισαν οι ρίψεις νερού από αέρος - Συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από Ιταλία

Αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ τις κινήσεις τους συντονίζει ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. 

Οι άνεμοι προς το παρόν έχουν κοπάσει και όλοι ελπίζουν ότι τα εναέρια μέσα θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά - φωτογραφία: Intimenews/Δημήτρης Καπάνταης

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασε τα μεσάνυχτα ένα αεροσκάφος από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας, το οποίο ακόμα δε συμμετέχει στις επιχείρησεις από αέρος, ενώ το δεύτερο θα έρθει στην Ελλάδα ανάλογα με την έκβαση της φωτιά. 

φωτια ευβοια

Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.

Την Τρίτη η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς σε όλη την Εύβοια, αλλά και στην Αττική ήταν αποπνικτική - φωτογραφία: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης

Από εδάφους επιχειρούν από χθες 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών και το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Επίσης σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΔΕΔΗΕ, αποκαταστάθηκε βλάβη που σημειώθηκε μετά από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ που βύθισε στο σκοτάδι τα Ψαχνά και τη Μακρυμάλλη. 

Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

Κατά τις χθεσινές επιχείρησης προληπτικής εκκένωσης από τα απειλούμενα χωριά απομακρύνθηκαν:

  • Σταυρός: 60-70 κάτοικοι
  • Κοντοδεσπότι: Περίπου 350 άτομα
  • Μακρυμάλλη: 250-300 άτομα. 

Κάποιοι σήμερα το πρωί γύρισαν με δική τους ευθύνη στα χωριά τους.

Τραυματίστηκε εθελοντής πυροσβέστης

Με ελαφρά εγκαύματα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ ένας εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος τραυματίστηκε την Τρίτη κατά την προσπάθειά του να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς στο χωριό Μακρυμάλλη. Ο πυροσβέστης έχει τραυματιστεί στα χέρια και οι γιατροί τονίζουν ότι δε συντρέχει κίνδυνος για την υγεία του. 

Η οικολογική καταστροφή είναι ολοκληρωτική, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα - φωτογραφία: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης

Κομισιόν: «Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες»

Σε ανάρτηση στην επίσημο λογαριασμό της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του #rescEU μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. @StylianidesEU».

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top