Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα - Αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά - Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Δείτε το βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που κατακαίει δάσος Natura, το οποίο είναι καταφύγιο άγριας ζωής στην Εύβοια, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, με την πυροσβεστική να έχει ζητήσει την εκκένωση των χωριών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατάνια. 

Η νύχτα είναι δύσκολη ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του και έσπευσε στην περιοχή, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά Ευβοίας 

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε εικόνες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Η οικολογική καταστροφή από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης είναι τεράστια ενώ ο καπνός από την πύρινη λαίλαπα είναι ορατός μέχρι την Κόρινθο. 

Αττική: Κόκκινο έπιασαν τα επίπεδα ρύπων λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική – Οι καπνοί «έπνιξαν» την Αθήνα - Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό από τη φωτιά στην Εύβοια

Η μέρα έχει γίνει νύχτα στην Εύβοια. Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Δείτε στο video το ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Στη μάχη με τις φλόγες τραυματίστηκε ένας εθελοντής πυροσβέστης στο χωριό Μακρυμάλλη, ο οποίος μεταφέρθηκε αρχικά σε Κέντρο Υγείας στην Εύβοια με εγκαύματα στα χέρια.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με ασθενοφόρο του στρατού, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Αναζητείται 64χρονος 

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οι κάτοικοι Μακρυμάλλη και Κοντοδεσποτίου

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά.

Όπως τόνισε ο ίδιος η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια. Μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Φωτογραφία: INTIME

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια

Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ιταλία και Κροατία στέλνουν αεροσκάφη. 


Εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης

Στην Αθήνα επέστρεψε εκτάκτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος, λίγο μετά τις 18:30 επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος,  όπου από το πρωί βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μητσοτάκης για Εύβοια: Πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ από το πρωί βρίσκονται επί τόπου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων, Σ. Κολοκούρης και ο Υπαρχηγός Υποστήριξης, Κ. Κυριακόπουλος.

Θεοδωρικάκος από Ψαχνά: Δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη με τον χρόνο

O oυρανός έχει μαυρίσει από τις φλόγες που μαίνονται ανεξέλεγκτες. Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Φωτιά στον Υμηττό: «Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα»

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην Εύβοια το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής, που διεξάγει έρευνα για τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Οι φλόγες έφτασαν δίπλα σε σπίτια. Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση, οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος, το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες για να περιορίσουν τις φλόγες. Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Αποκλειστικές εικόνες από τη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό

Σε ό,τι αφορά στις ισχυρές εναέριες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Συγκλονιστικές εικόνες από τις φλόγες που κατακαίνε την Εύβοια.Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Ο καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια έχει καλύψει τον ουρανό σε ολόκληρη την Αττική - φωτογραφία: Eurokinissi

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου.Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών.Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Οι φλόγες πλησιάζουμ τα χωριά.Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Ηρωική προσπάθεια των πιλότων για να περιορίσουν τη φωτιά.Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Πυροσβέστες απομακρύνουν τους κατοίκους του χωριού Κοντοδεσπότι.Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Οι κάτοικοι του χωριού απομακρύνονται ενώ οι φλόγες πλησιάζουν στον οικισμό.Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top