Ένα χρόνο μετά τη φωτιά η Κινέτα θυμάται - Συμβολική συγκέντρωση την Τρίτη

Την τωρινή κατάσταση περιγράφει μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων

Ήταν 23 Ιουλίου του 2018 όταν ξέσπασε η φωτιά στην Κινέτα, καίγοντας δασική έκταση και αναγκάζοντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν, αφού οι φλόγες έφταναν στην πόρτα τους. Λίγο μετά, ένα άλλο πύρινο μέτωπο έμελε να είναι φονικό. Η φωτιά ξεσπά στον Νέο Βουτζά και oi  δυνατοί άνεμοι την οδηγούν στο Μάτι. Η πορεία της ανεξέλεγκτη. Άνθρωποι χάνονται στις φλόγες της, περιουσίες καταστρέφονται. Το Μάτι γίνεται μέσα σε λίγες ώρες καμένη γη. Η ανείπωττη εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς στιγματίζει την ψυχή των Ελλήνων.

Μάτι: Ένας χρόνος από την τραγωδία - Σε φορτισμένο κλίμα το μνημόσυνο

Εικόνες εγκατάλειψης στο Μάτι κατέγραψε το drone του Star

H επόμενη μέρα από τη φωτιά στην Κινέτα - 24/7/2018

Οι κάτοικοι της Κινέτας θυμούνται και πενθούν για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων Κινέτας, που αποτελείται από επτά άτομα, έχει διοργανώσει την Τρίτη 23 Ιουλίου και ώρα 19:00, συμβολική συγκέντρωση μνήμης επί του παράδρομου της εθνικής οδού στο ύψος, της οδού Χρυσανθέμων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των κατοίκων της Κινέτας, θα γίνει επιμνημόνηση δέηση για τα θύματα στο Μάτι, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ όλες οι καμπάνες των εκκλησιών της Κινέτας θα χτυπούν πένθιμα από τις 19:05 έως και τις 19:45.

Στις 19:30 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις 23 Ιουλίου του 2018.

Το star.gr επικοινώνησε με τον κ. Πετρίδη Αντώνη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής πυρόπληκτων Κινέτας. Όπως μας είπε, παρόλο που οι αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους δόθηκαν εγκαίρως, πολλά από τα σπίτια στην Κινέτα δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα κι ας έχουν άδεια. 

H επόμενη μέρα από τη φωτιά στην Κινέτα - 24/7/2018

«Στους χάρτες, οι οποίοι είναι του 1945 φαίνεται ότι ένα κομμάτι είναι δασική περιοχή, κι έτσι δεν επιτρέπεται από το δασαρχείο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ.Πετρίδης και επισημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η περιοχή άλλαξε χρήση νόμιμα και όχι αυθαίρετα. Ο ίδιος σημειώνει ότι η Συντονιστική Επιτροπή έκανε συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δεν πρόλαβε να ψηφίσει τον νόμο ως προς τη νόμιμη αλλαγή χρήσης, εφόσον μεσολάβησαν οι εκλογές. Όμως, οι κάτοικοι είχαν επαφές και με την τότε αντιπολίτευση κι αναμένουν να συναντήσουν εκ νέου τους αρμόδιους της νέας κυβέρνησης.

Μάτι: Γιατί δε φτιάχνουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι

H επόμενη μέρα από τη φωτιά στην Κινέτα - 24/7/2018

«Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι δάσους, στο οποίο δεν έχουν κοπεί τα καμένα δέντρα» σημειώνει επίσης ο κ.Πετρίδης. 

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Κινέτας, 369 σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά, εκ των οποίων τα 210 είναι χαρακτηρισμένα ως «κίτρινα» και τα 159 «κόκκινα» δηλαδή κατεδαφιστέα. Περίπου 300-350 σπίτια χαρακτηρίστηκαν ως «πράσινα» αλλά υπέστησαν μικρές υλικές ζημιές, κυρίως στους περιβάλλοντες χώρους.

Ρεπορτάζ: Σοφία Βάγκα
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top