Μάτι: Ένας χρόνος από την τραγωδία - Σε φορτισμένο κλίμα το μνημόσυνο

Για τα 102 θύματα - Το συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει το πριν και το μετά

Δείτε στο βίντεο φωτογραφίες του INTIME από το μνημόσυνο στο Μάτι 

23 Ιουλίου 2018. Η ημέρα που σημάδεψε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων στο Μάτι. Την Τρίτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγάλη εθνική τραγωδία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 102 συνάνθρωποί μας με τις πληγές αλλά και πολλά ζητήματα να παραμένουν ακόμα ανοιχτά. 

Μάτι: Ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά - Τα ανοιχτά ζητήματα

Μνημόσυνο έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι / Φωτογραφία: INTIME

Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στον Ιερό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου. Πρόκειται για την εκκλησία που σώθηκε από τη φωτιά. 

Το "παρών" έδωσαν κάτοικοι, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων της μεγάλης φωτιάς, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι νέοι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα αλλά και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο μνημόσυνο / Φωτογραφία: INTIME

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην Αργυρά Ακτή, όπου δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο. Λίγα λευκά λουλούδια έπεσαν στη θάλασσα, στη μνήμη των 102 νεκρών, ενώ αναγνώστηκαν ένα προς ένα τα ονόματα ρων θυμάτων. 

Επιμνημόσυνη δέηση στην Αργυρά Ακτή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης με αφετηρία και τερματισμό στο λιμανάκι στο Μάτι. Στις 21.00 ένα αφιέρωμα στην ηθοποιό και συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, που έφυγε τόσο άδικα στην καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 θα παρουσιαστεί στο ανοικτό θεατράκι της ΑπόΔΡΑΣΗΣ, στη Νέα Μάκρη.

Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού μέρος των εσόδων θα δοθεί σε πληγέντες της περιοχής.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος, θα συγκεντρωθεί κόσμος στις πληγείσες περιοχές και περπατώντας θα καταλήξουν στο λιμανάκι του Ματιού, στις 8μμ, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Χρυσοχοϊδης: Mια τέτοια ανείπωτη τραγωδία δεν πρέπει και δεν νοείται να ξαναγίνει

«Ημέρα μνήμης σήμερα για ένα δράμα του οποίου οι πληγές είναι ανοιχτές. Εκ μέρους του πρωθυπουργού μεταφέρω τη συμμετοχή του στο πένθος για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα, στο πένθος των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τους δικούς τους. Είμαστε κοντά στους εγκαυματίες και αναζητούν περίθαλψη, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά από πολεοδομικά μέχρι θέματα υγείας. Για ένα πράγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι μια τέτοια τραγωδία ανείπωτη δεν πρέπει και δεν νοείται να ξαναγίνει, ποτέ και πουθενά. Θα εργαστούμε για να το επιτύχουμε αυτό», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πατούλης: Προτεραιότητά μας ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο, στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, πριν από ένα χρόνο. Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές και η θλίψη μας βαθιά και ειλικρινής. Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλων των πολιτών που επλήγησαν, με όσα μέσα διαθέτουμε. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα μεριμνήσουμε προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι περιοχές που επλήγησαν και να επανέλθει η κανονικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα όμως βασική μας προτεραιότητα είναι η καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας, από φυσικές καταστροφές.Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σχέδιο αλλά και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών αλλά και ανθρώπων με τεχνογνωσία θα διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μην νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

Το συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει το Μάτι και την Κινέττα πριν και μετά την καταστροφή

Την ίδια ώρα ένα συγκλονιστικό βίντεο, το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στο Μάτι και στην Κινέττα, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για το βίντεο που έφτιαξε η ομάδα των Updrones με τον τίτλο «23 Ιουλίου 2018. Η μαύρη μέρα της Ελλάδας. Η Κινέττα και το Μάτι πριν και μετά την απόλυτη καταστροφή».  Εικόνες αλλά και ηχογραφημένα ντοκουμέντα δείχνουν πώς μέσα σε λίγες ώρες έγιναν όλα μαύρα. 

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουλίου 2018 η πρώτη φωτιά ξέσπασε στην Κινέττα  η οποία έκαψε περιουσίες, αλλά ευτυχώς δεν κόστισε ανθρώπινες ζωές. Λίγη ώρα αργότερα, η Ανατολική Αττική τυλίγεται στις φλόγες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 102 ανθρώπους και αφήνοντας πίσω της στάχτη και αποκαϊδια. 


 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top