Μάτι: "Κραυγή απόγνωσης" των πυρόπληκτων στον Κ. Μητσοτάκη

Ζητούν τη στήριξη του νέου Πρωθυπουργού για την επίλυση των προβλημάτων

Ένα απο τα αμέτρητα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάτι

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Όσοι έχουν μείνει πίσω έχουν να διαχειριστούν όχι μόνο το βάρος της απώλειας των αγαπημένων τους...

Συγγενών, φίλων, γειτόνων...

Αλλά και τη δύσκολη καθημερινότητα... 

Ο πύρινος όλεθρος κόστισε όχι μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά προκάλεσε και μια τεράστια φυσική και υλική καταστροφή.

Χιλιάδες έμειναν άστεγοι ή πλέον κατοικούν σε ό,τι απέμεινε από την περιουσία τους. Μέσα σε μισοκαμένα σπίτια, σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο. 

Πολλά είναι τα προβλήματα που 12 μήνες μετά παραμένουν άλυτα. 

Το κυριότερο είναι η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους για την επισκευή των σπιτιών τους. 

Μάτι: Γιατί δε φτιάχνουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Δεύτερο πάγιο αίτημα αποτελεί ολοκλήρωση της αποκομιδής του αμίαντου, που σε πολλά σημεία στο Μάτι παραμένει εκτεθειμένος σε οικόπεδα και δρόμους, με συνέπεια να αποτελεί μια διαρκή εστία μόλυνσης .

Οι Ματιώτες ζητούν επίσης την παροχή σταθερής και επαρκούς ιατρικής περίθαλψης και υποστήριξης στους πολυτραυματίες. 

Ενώ τα αφανή θύματα της τραγωδίας, τα οποία συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον προσωπικό τους «Γολγοθά», αισθάνονται παραμελημένα.

Πριν από λίγες ημέρες η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων στο Μάτι έστειλε επιστολή προς τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε η Πολιτεία να συνδράμει με πράξεις και όχι υποσχέσεις στην «αναγέννηση» της πόλης τους.

Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι πυρόπληκτοι αρχικά συγχαίρουν τον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η ΣΕΚΜΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Μάτι Αττικής) σας εύχεται συγχαρητήρια και καλή επιτυχία, εν όψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία».

Στη συνέχεια οι κάτοικοι που έζησαν τον πύρινο όλεθρο εξηγούν στον πρωθυπουργό ότι παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από τη φωτιά, το Μάτι αντιμετωπίζει ακόμα πλήθος σοβαρών προβλημάτων και του απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, ώστε η ζωή τους να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένα χρόνο μετά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δεν είναι η στιγμή να απαριθμήσουμε, θα επιθυμούσαμε όμως να σας τα γνωστοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, καθώς θα χρειαστούμε τη συμπαράστασή σας, την προσωπική, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης για την υπέρβαση των εμποδίων και την ταχεία επαναφορά της ζωής σε μια κανονικότητα και να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος».

Χρυσοχοΐδης: Υποσχόμαστε ότι δε θα ξανασυμβεί ένα «Μάτι»

Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι ζητά συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εκκρεμότητες, αλλά και για τις προτάσεις της, προκειμένου η ζωή στις πυρόπληκτες περιοχές να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς.

Το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της πυρκαγιάς

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο εφιαλτικές μνήμες θα ζωντανέψουν στο Μάτι, καθώς έχουν προγραμματιστεί τα ετήσια μνημόσυνα για τα περισσότερα από 100 θύματα που χάθηκαν είτε στις φλόγες είτε στη θάλασσα όπου κατέφυγαν για να σωθούν, αλλά δεν τους βοήθησε κανείς.

Όμως, μέσα από τον βουβό πόνο, «ανατέλλει» η ελπίδα για την επόμενη ημέρα.

Καθημερινά οι κάτοικοι στο Μάτι και τις άλλες πληγείσες περιοχές στον δήμο Νέας Μάκρης-Μαραθώνα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στην καθημερινότητα, πριν από εκείνο το μοιραίο απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018. 

Μιας ημερομηνίας που όχι μόνο εκείνοι, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει....

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top