Επικίνδυνοι και τοξικοί οι λαγοκέφαλοι - Προειδοποιούν οι ειδικοί

Στην Αγία Γαλήνη της Κρήτης ψαράδες αγνοούν την απαγορευτική νομοθεσία

Στην Αγία Γαλήνη της Κρήτης, αρκετοί κάτοικοι αγνοούν την απαγορευτική νομοθεσία και τρώνε λαγοκέφαλους, τους οποίους καθαρίζουν μόνοι τους από το δηλητήριο που περιέχουν. Όπως ισχυρίζονται μάλιστα το κρέας τους είναι εξαιρετικά νόστιμο. 

«Θέλει έναν ειδικό τρόπο για να το καθαρίσουνε, δηλαδή το δέρμα και τα εντόσθια, με χειρουργική επέμβαση θα έλεγα κι από εκεί και πέρα το κρέας τους είναι πεντανόστιμο. Δεν τον δίνουνε σε ξένους και σε εστιατόρια, αλλά οι αλιείς, συγγενικά πρόσωπα, οικογένειες καταναλώνουν ποσότητα λαγοκεφάλων» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Μανώλης Φουντεδάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας «Αγίας Γαλήνης».

Οι τολμηροί Κρητικοί διαλαλούν ότι κάθε λαγοκέφαλος βγάζει δύο φιλέτα καθαρά, δίχως κόκκαλα, με γεύση που θυμίζει κοτόπουλο, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το παραμικρό λάθος στον καθαρισμό του αδηφάγου τοξικού ψαριού, που ήρθε στη χώρα μας από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, μπορεί να σκοτώσει όποιον το βάλει στο στόμα του.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί

«Συνιστούμε να μην καταναλώνουν το ψάρι αυτό γιατί μπορεί βέβαια κάποιοι να το έχουν φάει και να μην έχουν πάθει τίποτα, αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο μοιραίο περιστατικό» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Νότα Περιστεράκη, Βιολόγος-Ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ.

Η τοξίνη του λαγοκέφαλου, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο, προκαλεί αναπνευστικές διαταραχές, κυκλοφοριακή ανεπάρκεια και μυϊκή παράλυση.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top