Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σχεδόν 10.000 κεραυνοί έπεσαν την Κυριακή σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα

καιρος κεραυνοι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Στερεά.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σήμερα Δευτέρα (03-06-2019) στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα, εκτός από τη Μακεδονία.

Αύριο Τρίτη (04-06-2019) και την Τετάρτη (05-06-2019) στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, και πιθανώς πρόσκαιρα τη Στερεά και την Πελοπόννησο, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και την Πέμπτη (06-06-2019) στα κεντρικά και κυρίως βόρεια τμήματα της χώρας

Σχεδόν 10.000 κεραυνοί  έπεσαν την Κυριακή σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε 9.990 κεραυνούς στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα την Κυριακή, ημέρα των εκλογών. Εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύθηκαν από χαλαζοπτώσεις, μεταξύ άλλων στη Δυτική Μακεδονία, στη Βόρεια Θεσσαλία, στο Πήλιο, καθώς και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά μεγάλα ύψη ολικού υετού καταγράφηκαν σε όλη τη Μακεδονία. Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη ολικού υετού στη Νάουσα, στην Ελευθερούπολη, στο Δοξάτο Δράμας, στο Βελβεντό Κοζάνης και στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης.

Κατά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το κέντρο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής, μέσα σε μισή περίπου ώρα οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Επταπύργιο και στη Δ.Ε.Θ. κατέγραψαν 23,2 και 19,4 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα (ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα).

Ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία: Βερβερίδης Βασίλης/Eurokinissi

Ο καιρός της Δευτέρας 3/06/2019

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές ενώ βροχές, όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, το Βόρειο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο. Ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 14 έως 25 βαθμούς, στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο από 14 έως 23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 27, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 18 έως 25, και στη Κρήτη από 14 έως 26.

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, ενώ το υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στα νοτιοδυτικά από δυτικές και νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις, όμως από το πρωί θα γίνουν νότιοι έως δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους, ενώ από το μεσημέρι υπάρχει πιθανότητα καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς.

Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, πιθανώς τοπικά ισχυρές στην Ήπειρο. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, πιθανώς τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλία. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην Κρήτη με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειότερα τμήματα. Στα Δωδεκάνησα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top