Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές

Το Πενταμελές εφετείο της Αθήνας άνοιξε την πόρτα εξόδου από τη φυλακή για τον Νίκο Ρωμανό, μειώνοντας την ποινή του από 18 χρόνια σε 14 χρόνια κάθειρξη. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αναγνωρίστηκε στον κατάδικο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, μέσα στις φυλακές. Αυτό σημαίνει ότι ο νεαρός φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου τις επόμενες ημέρες θα αποφυλακιστεί. 

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Νίκου Ρωμανού αφορούσε στην κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Ανάμεσα στους στόχους ήταν και ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Το χρονικό

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι πράξεις δε συνδέθηκαν με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση. Καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. 

Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών  μηχανισμών χωρίς ελαφρυντικά. 

Τελείωσε το λύκειο μέσα στις φυλακές και πέρασε στα ΤΕΙ Αθήνας

Κατά τον εγκλεισμό του, σύμφωνα με τον συνήγορό του Θ. Μαντά, κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει Απολυτήριο Λυκείου.

Επίσης, κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας. 

Απεργία πείνας για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής με ηλεκτρονική επιτήρηση

Στη συνέχεια ο Νίκος Ρωμανός ξεκίνησε απεργία πείνας επειδή δεν του επιτρεπόταν να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή. Τελικά υπήρξε νομοθετική τροπολογία και από τις 26-10-2016 κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του. 

Παράλληλα, έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία μέχρι και σήμερα σχεδόν είκοσι  μαθήματα της Σχολής του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, σαν προστάδιο μάλιστα της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης. 

του Κωνσταντίνου Γεώργιζα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top