Βόλτα στην εντυπωσιακή τριήρης «Ολυμπιάς»

Ανοιχτό στο κοινό το ιστορικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Διασχίζοντας το κατάστρωμα της αθηναϊκής τριήρους στη Μαρινα Ζέας, επανέρχονται στη μνήμη τα γεγονότα του 5ου αιώνα π.Χ, ο «Χρυσός Αιώνας» της Αθήνας και το ένδοξο ναυτικό της. 

Με μια βόλτα στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου, επιστρέφεις στην εποχή των πελοποννησιακών πολέμων και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Τότε, που οι «πρόγονοι» της «Ολυμπιάς», του πιστού αντιγράφου που κατασκευάστηκε το καλοκαίρι του 1987 από τους τεχνίτες των ναυπηγείων στο Κερατσίνι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, κατατρόπωσαν τον Περσικό Στόλο (480 π.Χ.).

Το star.gr επισκέφθηκε το «ξύλινο τείχος» που προστάτευε για αιώνες τους Αθηναίους πολίτες και παρουσιάζει φωτορεπορτάζ και βίντεο από το ναυπηγικό θαύμα της Αρχαίας Ελλάδας.

Αν και φαίνεται απίστευτο, το πλήρωμα των 170 κωπηλατών όχι μόνο χωρούσε στην τριήρη, αλλά είχε και τη δυνατότητα να την προωθεί αποτελεσματικά κάτω σπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. 

Το πλήρωμα, εκτός απο τους κωπηλάτες, απαρτιζόταν απο τους βαθμοφόρους αξιωματικούς, 10 ναύτες, 10 ακοντιστές και 4 τοξότες. Η «Ολυμπιάς» μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και εννέα ναυτικόυς κόμβους, έχει μήκος 36,90 μέτρα, πλάτος 5,50μ., βύθισμα 1,25μ., εκτόπισμα 70 τόνους και μπορεί να εκτελεί στροφή 180 μοιρών σε ένα μόλις λεπτό! 

Φωτογραφία από το ιστορικό πλοίο

Φωτογραφία από το κατάστρωμα του πλοίου

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής του, το οποίο κατόρθωσαν να ανακατασκευάσουν 2.500 χρόνια μετά οι Έλληνες ναυπηγοί.

Πότε να την επισκεφτείτε

Στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2019», η Ολυμπιάς θα βρίσκεται ελλιμενισμένη έως και τη Τρίτη 7 Μαΐου στη Μαρίνα Ζέας και ανοικτή στο κοινό το πρωί 10:00-13:30 και το απόγευμα 17:00-20:00, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία στους μικρούς και μεγαλύτερους σε ηλικία επισκέπτες.

 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top