Οι συγκλονιστικές στιγμές της τελετής αφής του Αγίου Φωτός

Για θαύμα κάνει λόγο Ρώσος φυσικός

Αύξηση κατά 8% παρουσιάζουν φέτος οι κρατήσεις των προσκυνητών για τα Ιεροσόλυμα. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά την τελετή του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. 

Δέος, ρίγη συγκίνησης. Με μάτια ορθάνοιχτα, πλατύ χαμόγελο και αγαλλίαση ψυχής το Αναστάσιμο Φως πλημμυρίζει τις καρδιές χιλιάδων προσκυνητών. Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της Ορθοδοξίας. 

Για 33 λεπτά το Ανέσπερο Φως δεν καίει λένε όσοι έχουν βρεθεί στον Ναό της Αναστάσεως.   

Κάθε χρόνο, τις άγιες ημέρες του Πάσχα, προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης συρρέουν στα Ιεροσόλυμα. Ζουν από κοντά το μεγαλείο της πίστης. Βλέπουν συγκλονισμένοι τον Πατριάρχη να βγαίνει κάθιδρος από τον Πανάγιο Τάφο κραδαίνοντας το Άγιο Φως. Αυτό έζησε από κοντά και η καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου η οποία βρέθηκε εκεί ως επικεφαλής του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου. 

«Την ώρα της Ανάστασης μπροστά στον Πανάγιο Τάφο είπα “Χριστέ μου αξίωσε μας”», λέει η ίδια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος ήταν σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου και μας περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές της τελετής. 
 

«Όλη η ατμόσφαιρα την ώρα εκείνη είναι τόσο έντονη λόγω του ότι υπάρχουν χιλιάδες προσκυνητές , χιλιάδες κόσμος , οι οποίοι περιμένουν με αγωνία με ευλάβεια , με δάκρια στα μάτια περιμένουν το Άγιο Φως. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και δεν μπορείς παρά να νιώθεις μία βαθιά συγκίνηση  και να κλάψεις όπως και εμείς πολλές φορές κλαίμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί στην προσπάθεια επίρρωσης ή ακύρωσης του ...θαυματουργού χαρακτήρα της αφής του Αγίου Φωτός. 

«Είναι δύο διαφορετικά θέματα το αν είναι ή δεν είναι θαύμα, που αυτό ο καθένας μας θα το προσεγγίσει ανάλογα με τον ιστορικό του κόσμου και αν προηγείται του θαύματος αυτού η τελετή. Το Πατριαρχείο αναφέρεται και σωστά στην επίσημη ανακοίνωση του μόνο στην τελετή, στην εκκλησιαστική τελετή. Το σκάνδαλο δεν είναι να ισχυριστείς εσύ ότι δεν είναι θαύμα αυτό. Το σκάνδαλο είναι να ισχυριστείς ότι αυτό το λέει το ίδιο το Πατριαρχείο οπότε εμφανίζεις ολόκληρο το θεσμό σαν απατεώνα», τονίζει ο Δικηγόρος – Εκπρόσωπος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Λάμπρος Κιτσαρας.

To Πάσχα του 2008, ο Ρώσος φυσικός Αντρέι Βολκόβ τέθηκε επικεφαλής μιας επιστημονικής αποστολής που είχε ως σκοπό να διερευνήσει το θαύμα του Αγίου Φωτός. Το Μεγάλο Σάββατο στις 09.00 το πρωί μπαίνει στον Ναό της Αναστάσεως, μαζί με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο πλάσματος, που εκτιμάται ότι λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του ναού, από επιστημονικής άποψης, είναι ανεξήγητο και αδικαιολόγητο.

«Όπως γράφει ο Βολκόβ στο άρθρο του για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφηκε ισχυρό ραδιοφωνικό σήμα την ώρα του Αγίου Φωτός. Κατά τη διάρκεια της τελετής κατέγραψε αλλαγή φάσματος ακτινοβολίας εξαιτίας αγνώστου σήματος. Αυτό συνέβη στις 14:04 ώρα Ιερουσαλήμ περίπου 2 λεπτά μετά εμφανίστηκε ο Πατριάρχης με το Άγιο Φως. Το θαύμα του Αγίου Φωτός δεν είναι απάτη όπως κάποιοι θέλουν να πιστέψουν», τονίζει ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Γουίλλιαμ Ντιπούτσιο.

Από την Ελλάδα κάθε χρόνο ταξιδεύουν χιλιάδες άνθρωποι. Φέτος μάλιστα ο κόσμος που θα το επισκεφθεί θα είναι κατά 8% περισσότερος. 
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top