Αυτοψία STAR στις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος για νέο "Μάτι"

Τουλάχιστον σε δέκα θα μπορούσε να γίνει νέα τραγωδία

Η τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς αποκάλυψε πως πολλές περιοχές είναι ανοχύρωτες απέναντι στις πυρκαγιές. Σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καταγράφονται τουλάχιστον δέκα οικισμοί που βρίσκονται στο κόκκινο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο Λάμπρος Δεμερτζής έκανε αυτοψία στα σημεία για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Ανησυχία για νέο Μάτι-Αυτές είναι οι 9 περιοχές που κινδυνεύουν στην Αττική

Ροδόπολη Διονύσου. Παγίδες θανάτου, αδιέξοδα, στενοί δρόμοι και διάσπαρτες κατοικίες μέσα στο δάσος. Μια περιοχή μέσα στο πράσινο, χωρίς αντιπυρικές ζώνες. Αυτό το γήπεδο τυλιγμένο από πεύκα,  είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως σημείο συγκέντρωσης πληθυσμού.

«Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε εμείς το νέο Μάτι. Αυτό φοβόμασταν πέρυσι. Παίρνουμε μέτρα κυρίως μόνοι μας» λέει κάτοικος.

Σε πολλά σημεία του Διονύσου υπάρχουν δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδο. Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, θα υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν άνθρωποι. Ακολουθούμε την οδό Ερατούς. Δεξιά μας σπίτια, αριστερά δάσος. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν επιλέξουμε αυτόν το δρόμο θα εγκλωβιστούμε, αφού οδηγεί σε αδιέξοδο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου εξηγεί μιλώντας στο STAR γιατί μπορεί να θρηνήσουμε θύματα, όπως στο Μάτι σε πολλές περιοχές της Αττικής.

«Υπάρχει μια δασική έκταση η οποία είναι ακαθάριστη έχει πάρα πολύ καύσιμη ύλη. Αν η φωτιά φτάσει εδώ δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Επί ένα χιλιόμετρο αριστερά δάσος, δεξιά σπίτια που  αν πιάσει φωτιά δεν έχουν που να πάνε».

Τουλάχιστον δέκα είναι οι περιοχές της Αττικής σύμφωνα με το τμήμα Βιώσιμης κινητικότητας του Πολυτεχνείου που  θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα τραγωδία. Οι Άγιοι Απόστολοι  έχουν αδιέξοδα και μόνο ένα χώρο συγκέντρωσης κατοίκων. 

Το STAR  λίγες ημέρες  μετά την τραγωδία στο Ναύπλιο, είχε αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα στους Αγίους Αποστόλους και τον Κάλαμο.

Το Ζούμπερι, δίπλα στο Μάτι, με πολλές κατασκηνώσεις. Έχει μόλις 5 δρόμους που οδηγούν στη θάλασσα και 30 αδιέξοδα. Ίδια η κατάσταση  σε  άλλες περιοχές της Αττικής όπου συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων STAR του Σαββατοκύριακου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top