Φωτιά στο Μάτι: Ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για τους 100 νεκρούς

Στον ανακριτή η δικογραφία

Ποινική δίωξη σε βάρος 20 κατηγορούμενων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι άσκησαν οι εισαγγελείς ολοκληρώνοντας τη δικαστική έρευνα.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας, Ψινάκης και Μπουρνούς, καθώς και αξιωματούχοι της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και ο 63χρονος ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την επαρκή της πυρκαγιάς.

Ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος άσκησαν διώξεις για:

  • Εμπρησμό από αμέλεια
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως
  • Σωματικές βλάβες κατά συρροή από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη.

 Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές που φτάνουν ως τα πέντε ή δέκα χρόνια φυλάκισης.

Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της και της φύσης των αδικημάτων.Οι εισαγγελείς κατέληξαν σε μια διάταξη 292 σελίδων, απαλλάσσοντας 4 εμπλεκόμενους.Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάταξη αυτή περιγράφεται το χάος και η κατάρρευση του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών κατά τις δραματικές ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.Οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες τόσο πριν τη φονική πυρκαγιά ως προς την πρόληψη όσο και κατά τη διάρκεια της. Διαπιστώνουν έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών. Η δικαστική διερεύνηση της φονικής πυρκαγιά στο Μάτι όμως δεν ολοκληρώνεται καθώς ήδη «τρέχουν» άλλες έξι δικογραφίες οι οποίες έχουν σχηματιστεί τόσο μετά από μηνυτήριες αναφορές όσο και αυτεπάγγελτα.

  • Οι εισαγγελείς εξακολουθούν να ερευνούν δικογραφία που έχει σχηματιστεί για πολεοδομικές παραβάσεις, αυθαίρετες κατασκευές, αιγιαλό κλπ στο Μάτι. Οι εισαγγελείς ερευνούν τι έκαναν οι υπηρεσίες και επέτρεψαν αυτή την κατάσταση.
  • Δικογραφία εκκρεμεί στον εισαγγελέα ναυτοδικείου για ενδεχόμενες ευθύνες λιμενικών και λιμεναρχείου.
  • Δικογραφία εκκρεμεί στον εισαγγελέα του στρατοδικείου.
  • Δικογραφία εκκρεμεί για αναντιστοιχίες που καταγγέλθηκαν και διαπιστώθηκαν στο σύστημα επικοινωνιών της πυροσβεστικής. Ήδη έχουν ληφθεί ανωμοτί καταθέσεις. Δεν έχει προκύψει ακόμα αν οι αναντιστοιχίες έγιναν με δόλο ή είναι αστοχίες του συστήματος.
  • Εκκρεμεί δικογραφία για τα εναέρια μέσα μετά από μήνυση (γιατί τα αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας δεν σηκώθηκαν)
  • Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.


Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top