Αγριεμένη η «Ωκεανίς» - Θυελλώδεις άνεμοι, χιόνια και 2.000 κεραυνοί!

Απαγορευτικό απόπλου από όλα τα λιμάνια -Η πρόγνωση για σήμερα

Δείτε την πρόγνωση του Θοδωρή Κολλυδά, διευθυντή της ΕΜΥ, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR του Σαββάτου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ωκεανίς» από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 23/02 με τη θερμοκρασία από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα να καταγράφει μεγάλη πτώση, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα 25/02.

Στην Αττική, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν τα περισσότερα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως η πυροσβεστική, κατά το τελευταίο 24ωρο, δέχθηκε πάνω από 223 κλήσεις για κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημεία και μεταφορές ασθενών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα περιοριστούν σημαντικά.

Απαγορευτικό απόπλου από όλα τα λιμάνια - Οι άνεμοι φθάνουν τα 10 μποφόρ!

Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά ακόμη και τα 10 μποφόρ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα.

Κλειστές είναι εξάλλου οι γραμμές Αγ. Μαρίνας-Νέας Στύρας, Ρίου-Αντιρρίου, Βόλου-Σποράδων, Κυλλήνης-Ζακύνθου, Κυλλήνης-Κεφαλονιάς, Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Πρίνου-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Άνω των 140 km/h οι μέγιστες ριπές ανέμου στο Αιγαίο

Προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 318 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 23/02. Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).

2000 κεραυνούς και σημαντικά ύψη βροχής έχει προκαλέσει η «Ωκεανίς»

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου 23/02, παρουσιάζονται στον  παρακάτω Πίνακα. 

Επίσης, περίπου 2000 κεραυνοί έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζονται στον παρακάτω Χάρτη.

Μεταφορά ασθενών από την Πυροσβεστική

Πραγματοποιήθηκε μεταφορά τριών ασθενών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα στο Βαθύ της Σάμου, στις Φέρρες Αλεξανδρούπολης, στον  δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και τριών ατόμων από το Γ.Ν. Λήμνου προς τις οικείες τους. Ακόμη πραγματοποιήθηκε μεταφορά 13 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 01 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 01 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονιά στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της ηπείρου και της δυτικής στέρεας. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα από τα βόρεια
Θερμοκρασία: Σπό 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη δυτική Ελλάδα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για κοπές δένδρων και 10 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων και στην Ήπειρο 27 κλήσεις για κοπές δένδρων και 8 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί. Στα υπόλοιπα χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά στην ανατολική στέρεα - Εύβοια 200-300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 300-500 μέτρα), που από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά 9 και τοπικά στα νοτιά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί. Στα νοτιά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Στα νοτιά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νοτιά από 08 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top