O τιμοκατάλογος για τα «φακελάκια» - Πόσο στοιχίζει κάθε επέμβαση

Τέσσερις στους δέκα ασθενείς βάζουν το χέρι στην τσέπη

φακελακια

Πάνω από ένα 1,8 δις ευρώ ξοδεύουμε ετησίως σε «φακελάκια» στους γιατρούς, για τα οποία υπάρχει μάλιστα και... ταρίφα, ανάλογα με την επέμβαση που θα κάνει ο κάθε ασθενής.

Τα «φακελάκια» είναι κοινό μυστικό. Αν και παράνομα, τέσσερις στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία δίνουν κάτι παραπάνω για να τους προσέξουν οι γιατροί. Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Πόσο κοστίζει όμως η κάθε επέμβαση;

  • Γυναικολογική επέμβαση 500 ευρώ
  • Ορθοπεδική επέμβαση 300 ευρώ
  • Επέμβαση καρδιάς (by pass) 500 ευρώ
  • Αγγειοχειρουργική επέμβαση 650 ευρώ
  • Καισαρική τομή 1.300 ευρώ
  • Επέμβαση ΩΡΛ 2.000 ευρώ

Οι περισσότεροι από αυτούς που δίνουν «φακελάκι» κάνουν εισαγωγή για χειρουργική επέμβαση και συνήθως έχουν βρει κρεβάτι με τη μεσολάβηση του ίδιου του γιατρού. Βολεύονται, δηλαδή, και βολεύουν και κάποιους ασυνείδητους γιατρούς, γιατί σαφώς και δε χρηματίζονται όλοι. 

Υπάρχει όμως, και η άλλη κατηγορία ασθενών. Αυτών που βάζουν το χέρι στην τσέπη, χωρίς να τους το ζητήσει ο γιατρός, αλλά γιατί θέλουν απλά να τον ευχαριστήσουν. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατηγορία αυτή αποτελεί το 18% των ασθενών που ακολουθούν αυτή την παράνομη πρακτική. 

Τα «φακελάκια» αποτελούν έως και το 13,5% της συνολικής δαπάνης στον τομέα. Αυτό λέει η  πρώτη πανελλαδική έρευνα για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο και κύρια ερευνήτρια την κα Όλγα Σίσκου.

«Δε χρειάζεται να μας δωροδοκείτε!»

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ασθενείς που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο της Σλάτινα στη Ρουμανία. Οι γιατροί έδωσαν το καλό παράδειγμα, γράφοντας σε αφίσες «Οι μισθοί μας έχουν αυξηθεί, δε χρειάζεται να μας δωροδοκείτε!»

Τα μηνύματα αυτά «κατέκλυσαν» τους χώρους του νοσοκομείου, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο προσωπικό, όσο και στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, που τα κοιτούσαν με έκπληξη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top