Πέθανε ο σπουδαίος ιστορικός και φιλόλογος, Σαράντος Καργάκος

Μεγάλη απώλεια για τη χώρα

σαραντος καργακος

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σαράντος Καργάκος.

Η απώλεια του μεγάλου ιστορικού, φιλολόγου και δοκιμιογράφου είναι μεγάλη για τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό της χώρας.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 14:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι 2ου Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία με περιεχόμενο κυρίως ιστορικό αλλά και γλωσσικές μελέτες, ενώ είχε γράψει εκατοντάδες άρθρα σε διάφορα περιοδικά.

Ποιος ήταν ο Σαράντος Καργάκος - Το πλούσιο βιογραφικό του

Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μπήκε τρίτος χωρίς να του δοθεί υποτροφία.

Το 1961-196 πρωτοστάτησε στο φοιτητικό κίνημα ενώ υπήρξε και εισηγητής του 15% για την παιδεία.

Επί 35 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς.

Στις 19 Μαρτίου 1969 παραιτήθηκε από την ιδιωτική εκπαίδευση (Λύκειο Μπαρμπίκα), αρνούμενος να εκφωνήσει τον «προκατασκευασμένο» λόγο για την Εθνική Ἐπέτειο. Δύο φορές το στρατιωτικό καθεστώς έβαλε λουκέτο στον φροντιστηριακό οργανισμό στον οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος»), αναφέρει το site sarantoskargakos.gr.

Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε νά αρθρογραφεί σέ εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Πανσπουδαστική», «Πολιτικά Θέματα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Πειραϊκή Εκκλησία», «Ερυθρός Σταυρός», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Άρδην», «Εθνικές Επάλξεις» καί «4 Τροχοί». 

Για μία τετραετία υπήρξε αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής». Υπήρξε επίσης αρθρογράφος και κριτικός της εφημερίδας Ἡ Απόφαση» και παλαιότερα συνεργάτης της «Καθημερινής» καί τῆς «Απογευματινής».

Δημοσίευσε 75 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες «Ἀλαλία, ἤτοι τό σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg1986) και «Ἀλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις» (Gutenberg1993) και οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι, ἐκδ. Gutenberg).Παρά τίς δελεαστικές προτάσεις πού του έγιναν από πολιτικούς αρχηγούς να πολιτευθεί, αρνήθηκε την αρένα της πολιτικής και ακολούθησε την οδό τῆς Μεγάλης Πολίτικής, πού γι' αυτόν εἶναι ἡ Διδασκαλία, την οποία προσέφερε για πολλά χρόνια, αμισθί.

Αποσύρθηκε από τη φροντιστηριακή δραστηριότητα το 1983 και έκτοτε αφοσιώθηκε στην άσκηση του συγγραφικού και δημοσιογραφικού έργου, χωρίς να ζητήσει ποτέ να γίνει μέλος της ΕΣΗΕΑ. 

Ὁ κ. Σαράντος Ἰ. Καργάκος είχε παντρευτεί την Ἰωάννα Δ. Κώττα, δικηγόρο και εκπαιδευτικό, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά: Τον Γιάννη, ιστορικό και φιλόλογο, με σπουδές στρατιωτικής κοινωνιολογίας στο « King’s College» του Λονδίνου,  και την Ρωξάνη, καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας, με σπουδές βιβλιολογίας στο «London University».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top