Ξεκίνησε ο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ»: 24ωρες περιπολίες σε όλη τη χώρα

Αυξάνεται η αστυνομική παρουσία και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

Περσέας

Σε ισχύ είναι από σήμερα ο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ», το Πρόγραμμα  Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης.

Ο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ», ξεκίνησε σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο  ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Το πρόγραμμα αστυνόμευσης, περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, που αποτελούν τον κορμό της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, με βασική φιλοσοφία δράσης την αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας.

Ο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ», αποτελείται από επιμέρους σχέδια, που αντιστοιχούν στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας και εκπονήθηκαν κατά τρόπο ενιαίο, στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθύνσεων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ»

 

 • Εμφανείς εποχούμενες περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου.
 • Κανένας δήμος της χώρας χωρίς μία τουλάχιστον εμφανή εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που η περιπολία καλύπτει τις περιοχές δύο το πολύ όμορων δήμων).
 • Συνεχής εποπτεία για την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Σώματος.
 • Αναβάθμιση του συντονισμού, της εποπτείας και του ελέγχου όλων των αστυνομικών δυνάμεων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή κάθε
 • Διεύθυνσης Αστυνομίας, με τον ορισμό ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών για την εποπτεία του προγράμματος.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ 58 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ. ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΥΠΟΨΗ, ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΛΟΓΑ:

 

 • Οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής.
 • Τα εγκληματολογικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα.
 • Η σύνθεση των πληθυσμιακών ομάδων.
 • Το οδικό δίκτυο και η συχνότητα εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.
 • Η ύπαρξη ή μη χρόνιων καταστάσεων που επιβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένη αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές.
 • Το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα.
 • Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε περιοχής (νησιωτική, τουριστική, ορεινή, παραμεθόριος κ.λπ.).
 • Γενικά, κάθε στοιχείο που κρίθηκε χρήσιμο να συμβάλλει στην πλέον πρόσφορη και ορθολογική επιλογή.

Τα επιμέρους αυτά επιχειρησιακά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές της χώρας.

Κατά την παρουσίαση αναλύθηκαν ο ειδικότερος τρόπος υλοποίησης του σχεδιασμού σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, οι γεωγραφικοί τομείς που εκδηλώνεται το πρόγραμμα των εποχούμενων περιπολιών και τα επιμέρους επιχειρησιακά δεδομένα που συνθέτουν την εφαρμογή του.

Με βάση τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» εφαρμόζεται σε 322 γεωγραφικούς τομείς που καλύπτουν όλη την επικράτεια.

Με το πρόγραμμα επιδιώκεται η επαύξηση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε όλη την επικράτεια, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε συντονισμό και σε συνεργασία με τις λοιπές δράσεις τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, που υλοποιούνται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες.

Τη σημερινή παρουσίαση του «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.», που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, παρακολούθησαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου, Τζανέτος Φιλιππάκος, η λοιπή φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top