Στον Έλληνα «Αϊνστάιν» ένα από τα σπουδαιότερα βραβεία μαθηματικών

Διακρίθηκε για μια ακόμα φορά ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Συγκίνηση και υπερηφάνεια μας έκανε να αισθανθούμε για μια ακόμα φορά ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Έλληνας μαθηματικός, ο οποίος κατάφερε μόλις στα 27 του χρόνια να λύσει τον γρίφο του Nash. 

Η τελευταία του διάκριση ήρθε την Τετάρτη στη Βραζιλία, όπου του απονεμήθη ένα από τα σημαντικότερα βραβεία μαθηματικών το Rolf Nevanlinna Prize από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση. 

Το βραβείο Nevalninna Prize απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών και δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών. 

Στην απονομή που έγινε στη Βραζιλία, η Διεθνής Μαθηματική Ένωση ανέφερε ότι το βραβείο απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη επειδή «διαμόρφωσε την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα που έχουν σχέση με τα μαθηματικά και την οικονομία».

Ο ίδιος, μιλώντας στο Athens Voice Radio 102,5 είπε ότι χαίρεται πάρα πολύ που πήρε το βραβείο, καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα στη μαθηματική κοινότητα. 

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98, με άριστα το 10), έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Berkeley, πριν τον προσλάβει η Microsoft και φύγει από εκεί, και έναν χρόνο μετά να γίνει, στα 28 του, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.

Σήμερα, 36 ετών, διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ και εδώ και μερικά χρόνια ο ίδιος δουλεύει πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και οικονομική προβλήματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top