Τα πάνω κάτω έφεραν ο «Μίνωας» και η «Νεφέλη» τον Ιούνιο

Δείτε πώς διαμόρφωσαν τη θερμοκρασία τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού

Τα πάνω κάτω έφεραν ο «Μίνωας» και η «Νεφέλη» τον Ιούνιο

1η Ιουλίου σήμερα και όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το καλοκαίρι κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του. Το σκηνικό τον Ιούνιο όμως ήταν τελείως διαφορετικό χάρη στον «Μίνωα» και τη «Νεφέλη» που πέρασαν από τη χώρα και σάρωσαν φέρνοντας καταιγίδες και προκαλώντας πλημμύρες. 

Ενδεικτικό είναι ότι η μέση θερμοκρασία του Ιουνίου διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα στην Αθήνα και διαμορφώθηκε στους 26,1 βαθμούς Κελσίου, έναντι 26,2 βαθμών τον περσινό Ιούνιο. 

Το πρώτο μισό του μήνα ήταν θερμότερο κατά περίπου 3,5 βαθμούς σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όμως το δεύτερο μισό, η μέση θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι. 

Ο «Μίνωας» και η «Νεφέλη» διατήρησαν τη θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Όμως και πέρσι, μεταξύ 17 - 19 Ιουνίου, είχαν σημειωθεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα χαμηλότερες από φέτος.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του περσινού Ιουνίου είχαν επικρατήσει συνθήκες καύσωνα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αντίθετα φέτος η «Νεφέλη» διατήρησε τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Από τα στοιχεία του meteo προκύπτει επίσης ότι το ένα τρίτο των σιφώνων στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2018 παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (31 από τις 91 καταγραφές), καθώς επικράτησαν χαμηλές πιέσεις στην περιοχή μας, αυξημένη υγρασία και αρκετές καταιγίδες.

Αναλυτικότερα, καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα στη χώρα μας πέντε ανεμοστρόβιλοι και 26 υδροσίφωνες.

Από την αρχή του 2018 έχουν καταγραφεί 77 σίφωνες στην Ελλάδα, από τους οποίους οι έξι ήταν ανεμοστρόβιλοι που προκάλεσαν αρκετές καταστροφές. Ο αριθμός των σιφώνων στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας. Μάλιστα, είναι πιθανό ότι δημιουργήθηκαν αρκετοί ακόμη, που δεν αναφέρθηκαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top